SV DOETINCHEM: WEER BEROERDE START COMPETITIE
 
door Roel Evertse

Evenals vorig seizoen kende SV Doetinchem een belabberde start van het seizoen. Hoewel Spassky’s uit Groningen een sterker team naar Doetinchem had gestuurd dan de bij de KNSB opgegeven basisopstelling, was het verschil in ratingsterkte ruimschoots in ons voordeel. Bij dat virtuele voordeel is het dan ook gebleven en de overwinning van Spassky’s was terecht.

De middag was nog buitengewoon vrolijk begonnen met een vlotte zege van Marius, die achteraf bezien de enige Doetinchemmer was die een partij uit één stuk speelde. Hoewel dat stuk eigenlijk maar een heel klein stukje was, want met 15 zetjes was het helemaal gedaan. Door toedoen van Marino werd het zo waar nog 2-0. Daar was wat hulp van de tegenstander voor nodig, want net toen de remise binnen handbereik lag, blunderde Alex Hut.

Er leek voor SVD niets aan de hand: Henk, Theo en Sander stonden prettig, Kees had er een niet te taxeren rommeltje van gemaakt, Henny stond gelijk en alleen uw verslaggever stond moeilijk.

Het rommeltje aan bord 1 werd in gierende tijdnood remise door herhaling van zetten, met nog een 10 seconden op de klok bij Henk van Putten. Bij de analyse kwam men er ook niet echt uit wie welk bootje had gemist. Mijn gevoel - voor wat het waard is - zegt me dat Kees er met het bekende blauwe oog vanaf kwam.

Dat was 2½-½ na 4 uur spelen, maar toen waren de eerste wolken al ruimschoots zichtbaar aan de hemel.

Theo had duidelijk zijn dag niet. Vaak wint hij briljant, vaak ook verliest hij door een fata morgana alias bananenschil, maar bijna altijd is er ‘iets’ aan de hand in zijn partijen. Nu was er ‘niets’ aan de hand, met deprimerende zetten werd een aanvankelijk iets beter staand eindspel verkloot.

Theo bleek helaas in goed gezelschap van Henny, Henk en ondergetekende.

Henny verziekte een gelijk staand eindspel na een positionele duw- en trekpartij.

Henk had een pion geofferd voor zoiets vaags als ‘spel’, maar het pionnetje ging, was en bleef weg en het spel kwam niet uit de verf.

Zelf had ik laf, laf, laf, een scherpe (en goede) voortzetting in de opening wel gezien, maar niet aangedurfd en als straf mocht ik nog 5 lange uren lijden aan het kruis alvorens het afgelopen was.

Sander verdient ook een zware penitentie. OK, het was in het 6e uur, OK, tegenstander Henk Jansen had volkomen waus remise afgeslagen en ging ‘op verlies spelen’, daarmee wel Sander op het verkeerde psychologische been zettend, OK, schaken blijft mensenwerk, maar een stapje 2 uittempereren in een pionneneindspelletje is toch niet te veel gevraagd, hoop ik?

Vorig seizoen werden we alsnog tweede na een nog meer blamerende nederlaag - waar was dat ook al weer? - in de eerste ronde. Het kampioenschap kan ons nu dus bijna niet meer ontgaan. Sneek, here we come!

 
SV Doetinchem 2023 - Spassky's 1932 3 - 5
1 Kees Nederkoorn 2121 - Henk van Putten 2086 ½ - ½
2 Henk Riepma 2148 - Jan Postma 1971 0 - 1
3 Marino Küper 2065 - Alex Hut 2034 1 - 0
4 Theo Goossen 2033 - Edwin van Zon 1886 0 - 1
5 Roel Evertse 2049 - Maurits Logtmeijer 1900 0 - 1
6 Sander van Vucht 1920 - Henk Jansen 1861 ½ - ½
7 Marius van Hal 2021 - Harrie van der Laan 1875 1 - 0
8 Henny Haggeman 1826 - Alidston Henries 1845 0 - 1