KANSLOOS SVD 3 ONDERUIT IN DOESBURG
door Benno Thomassen
 
Het 3e team van SVD vertrok met een viertal naar Doesburg. Captain Gert-Jan was niet meer speelgerechtigd. Blijkbaar gaat het rekenen hem achter het schaakbord beter af dan buiten het schaken om. Hij heeft in team één en twee ingevallen, te vaak om nog te mogen uitkomen in het derde team. Bjorn was voor zijn werk in het buitenland en mogelijke invallers waren ook verhinderd.
In Doesburg aangekomen werd ons gemeld dat we dan automatisch bord 5 en 6 leeg moesten laten. Aangezien Gert-Jan ons een voorstel had meegegeven van de opstelling en daarbij bord 2 en 4 leeg waren ontstond er een discussie. Na een telefoontje met Gert-Jan, die in vergadering ging met mensen van de OSBO, konden we de onduidelijkheid vrij snel oplossen. Bord 2 en 4 mochten vrij blijven. Toen deed nog een speler van Doesburg het voorstel om hun opstelling aan te passen maar dat leek ons en de captain van Doesborgh niet volgens de reglementen. Niet dat het allemaal wat zou uitmaken maar het gaat soms ook om  principes.
Om bijna 20.15 uur werd er dan toch begonnen. Lange tijd stond het redelijk gelijk. Marije stond wat onderdruk en kwam slechter te staan. Op de overige 3 borden kon het alle kanten op.
Ondergetekende wist al snel uit elke opening te komen. Ik kreeg een mooie stelling op het bord en stond beter. Door een (min of meer gedwongen) mindere zet leek de partij te kantelen en weer gelijk te komen. Tot tweemaal toe heb ik remise afgeslagen, mede omdat we al met 2-0 achterstand begonnen. Na veel geschuif en bijna 70 zetten wist ik toch de partij naar me toe te trekken en een vol punt te scoren (2-1).
Gevolg hiervan was dat het nog niet voor 100% een gekopen koers was. Helaas moest Marije vrij snel daarna zich gewonnen geven. Na kwaliteitverlies en een slechte stelling was er geen eer meer te behalen (3-1).
Met deze tussenstand moesten Phillip en Micha doorspelen en forceren. Beiden kregen een remise aangeboden maar één remise betekende automatisch een nederlaag. Phillip stond niet echt kansloos, redelijk gelijk met wel veel druk van de tegenstander. Een oprukkende pion op A3 gezorgde Phillip behoorlijk zorgen. Phillip dacht lang na en leek het even niet meer te overzien. Het tijdvoordeel werd omgezet in tijdachterstand. Er werd wat heen en weer geschoven mede in afwachting wat er bij Micha op bord 5 gebeurde.
Mischa stond minder, stond zelfs op een gegeven moment 3 pionnen achter maar leek zich behoorlijk terug te knokken. Micha won 2 pionnen terug en ook de stelling was behoorlijk gekanteld. Echter de tijd begon te dringen voor Micha. In tijdnood speelde Micha één mindere zet en met maar 1 minuut op de klok was de partij gelopen (4-1).
Omdat het verder niet meer van invloed was op de eindstand accepteerde Phillip ruim na middernacht remise.
Eindstand 4½ - 1½.
 
Doesborgh 2   - SVD 3   4 - 2
1 Jan Ravenstein 1545 - Philip Schyns (w) 1558 ½ - ½
2 Ben Lievers 1511 - n.o. - 1 - 0
3 Joop Crooij 1452 - Benno Thomassen (w) 1386 0 - 1
4 Steffen Brouwer 1470 - n.o. - 1 - 0
5 Emile Okel 1478 - Micha van Doren (w) 1233 1 - 0
6 Albert Lebbink 1374 - Marije v.d. Hoff (z) 1023 1 - 0