SVD 1 - O&O Kampen

door Niels van der Mark

De arbiter had het rustig zaterdagmiddag. Rond 14:00 uur moest hij een Duitse toerist de toilet wijzen en rond 15:00 uur moest hij een hardhorende (en daarmee luidsprekende) bejaarde dame tot twee maal toe uitleggen dat ze zich bij hem echt niet kon opgeven voor de maaltijd van de week in het Senioren Ontmoetingscentrum. Dat was alles. Aan de andere kant, wat kan er fout gaan tijdens een regionale bondswedstrijd? Geen idee, ik ben nog nooit arbiter geweest. Op 18 november hoop ik de cursus te doen in Doetinchem, dus ik hoopte zaterdagmiddag niet geconfronteerd te worden met rinkelende telefoons (tijdstraf? Hoeveel dan?), niet-schrijvende spelers in tijdnood, spelers die stiekem stukken aanraakten, klokken die er mee op hielden etc.
Zaterdag 16 september 2017 werd uiteindelijk een prachtige zorgeloze middag, zowel voor de arbiter als voor het 1e team van SVD. Van te voren werd de tegenstander gevreesd (een degradant uit de Landelijke Klasse). Oefening & Ontspanning uit Kampen was dan wel gedegradeerd, maar de meeste wedstrijden waren met een minimaal verschil verloren gegaan. Daarnaast beschikten ze op 7 van de 8 borden over hogere ratings. En dan het 1e team uit Doetinchem! Alsof er het afgelopen seizoen een vloek op rustte werden in veel wedstrijden schlemielig verloren en kwamen ze zelfs de laatste ronde in ernstig degradatiegevaar. Alleen dankzij een Amsterdams wondertje mocht SVD dit jaar weer in de promotieklasse uitkomen. Aangezien er volgend seizoen een regionale 4e Klasse bijkomt betekent degradatie dit jaar dat er nog wel op zaterdag gespeeld kan worden het seizoen erna, maar zo moeten we natuurlijk niet gaan denken! Er mag dit seizoen gewoon weer om de prijzen gespeeld worden en als de rest van het seizoen de wind in de rug blijft, net als zaterdagmiddag, dan zou SVD1 nog wel eens voor een verrassing kunnen zorgen.
De eerste 2 uur van de wedstrijd was er weinig aan de hand. Henry kreeg op het 1e bord een mooie stelling en zijn tegenstander begon veel bedenktijd te verbruiken. Ook de stellingen van Sander en Iloy zagen er hoopvol uit. En dan het bord van Theo! Na een lange blessure periode was hij weer aanwezig en zat op zijn verzoek op het laatste bord. Zou hij het nog kunnen, zou hij de lange zit volhouden? Wel, als een jonge god overspeelde hij zijn tegenstander en rond 15:15 tekende hij het eerste punt aan voor Doetinchem. Dat was een mooie opsteker, die Henny gelijk aangreep om 5 minuten later in een gelijke stelling remise overeen te komen met zijn tegenstander. 1,5-0,5. Bij Iloy was ondertussen iets fout gegaan en we moesten vrezen voor zijn partij. Aan het 1e bord werd het alsmaar krankzinniger. De tegenstander van Henry had na 28 zetten nog maar 10 minuten op zijn klok terwijl Henry, met nog ongeveer een uur op de klok, hem helemaal in zijn greep had. Ook aan het 2e en 3e bord kregen de Kampenaren te maken met tijdnood, terwijl aan Doetinchemse zijde er tijd zat op de klokken stond. Behalve bij Marius dan, die een zware worstelpartij had. Rond 16:00 moest Iloy zich overgeven en kwam Roel remise overeen (2-2). Henry zijn tegenstander wist ondertussen met enkele secondes op de kok de tijdscontrole te halen, maar stond zeer bedenkelijk. Vanaf hier ging Henry ook wat rommelen en had hij moeite het goede plan te vinden. Aan het 3e bord haalde onze rots in de branding, Sander met een fraaie combinatie zijn punt binnen, we gingen weer aan de leiding(3-2). Op dat moment leek Henk ook zeer goed te staan, moest Henry toch wel gaan winnen en had Marius een tegenaanval opgezet die uiteindelijk toch niet voldoende bleek te zijn. Henk zijn pluspion was niet doorslaggevend in het Toreneindspel dat uiteindelijk op het bord kwam. Lang zag zijn aanval met Toren en Dame er levensgevaarlijk uit, geen idee of het beter had gekund, maar remise was een feit. (3,5-2,5)
Alle ogen waren nu op het bord van Henry gericht, Zijn prachtige Loperpaar hield de vijandelijke Koning mooi op afstand en zorgde er ook voor dat het Paard en Loper van zijn tegenstander niet in het spel konden meedoen. Om 17:30 gaf zijn tegenstander op en was de winst voor Doetinchem een feit. (4,5-2,5) Hierdoor kon Marius een kwartier later met een iets geruster hart opgeven.
Voorwaar, een mooie overwinning van Doetinchem1, eentje die perspectief biedt, of ben ik nu al te optimistisch? Alleen Henny keek nog een beetje bedenkelijk. Hij mompelde iets over dat hij geen teamleider meer was en een vloek die opgeheven leek. Ga ik hem binnenkort onder het genot van een biertje nog even over polsen.

OSBO; Promotieklasse; Ronde 1; zaterdag 16 september 2017

SV Doetinchem 1 1903