SV DOETINCHEM OPENT SEIZOEN STERK

door Roel Evertse

SVD 1 heeft in de openingswedstrijd van het seizoen een kleine, maar verdiende overwinning geboekt op Esgoo 2, op papier een van de titelkandidaten. Nu moet daar onmiddellijk bij worden aangetekend, dat schrijver dezes wel erg goedkoop aan zijn punt kwam, omdat de tegenstander niet kwam opdagen. Pas achteraf bleek dat die, geheel volgens aanwijzingen van de nieuwe teamleider, naar café De Bank was gereisd, daar een uurtje had doorgebracht en vervolgens maar weer huiswaarts was gekeerd. Waarmee en passant het gewicht van de functie van teamleider maar weer eens werd aangetoond… (1-0)

Aan de overige borden werd het 3½-3½ en daar mochten de gasten niet over klagen.
Alle witspelers wonnen, op één uitzondering na. Aan het eerste bord kwam Marino in een obscure bijvariant van een toch al obscure opening terecht. Het zag er niet uit voor zwart, met veel hangend spul en een koning op d8, hoewel het misschien allemaal nog net ging. Een goed getimed remiseaanbod werd in ieder geval zonder veel aarzelen door Zyon Kollen aangenomen. (1½-½)

Kees had vanuit de opening een prettig voordeeltje. Frank Grube wist de problemen niet op te lossen: in een reeds bedenkelijke stelling gaf hij een stuk weg. (2½-½)

John moet een verdrietige middag gehad hebben. Zijn ruimte om te manoeuvreren bleef beperkt tot de twee achterste rijen en op een gegeven moment kon hij niet veel meer doen dan zijn koning heen en weer schuiven. Daar had hij vooral mee door moeten gaan – de stelling was compleet dichtgeschoven – , maar kennelijk verveelt zoiets toch en kwam hij op het ongelukkige idee eens een beetje te gaan variëren. (2½-1½)

Henk speelde een puike partij. Een klein voordeeltje bleef tot in het paardeindspel behouden en in die fase meende tegenstander Henk Bernink dat hij actief moest worden. Dat had hij beter niet kunnen doen. Zijn zwarte paard sprong van c5 via a4, c3 en b1 rechtstreeks het doosje in… (3½-1½)