PAK SLAAG SVD 2 BIJ COMPETITIESTART

door Adri Maranus. 
 

Na een succesvol vorig seizoen eindigend met een onbetwiste promotie naar de 2de klas Osbo, werden we in de eerste de beste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen meteen met de neus op de feiten gedrukt. Een kansloze 6-2 nederlaag tegen ASV6 met op geen enkel moment uitzicht op een veel beter resultaat.
In de knusse omgeving van de catacomben van De Bank waren met het neerzetten van 8 borden en stukken tegelijkertijd op één na alle tafeltjes bezet. Op verzoek van enkele SVD-ers hadden we onszelf letterlijk met de rug tegen de muur geplaatst en op die manier onze gasten een echte stoel gegund. Het gemiddelde ratingverschil van bijna 100 Elo punten in het voordeel van de Arnhemmers onderstreepte onbedoeld die fysieke opstelling.
Om 21.15 uur stonden we al met 1-0 achter. Adri probeerde koningsgambiet te spelen, maar kreeg met het Falkbeers tegengambiet te maken. Hij vergaloppeerde zich al na een paar zetten, wat een stuk tegen een pion kostte, met geen enkele compensatie. Na nog wat door de tegenstander (die overigens de hoogste rating van alle ASV-ers had) geforceerde afruilen resteerde een kansloos eindspel met een stuk minder.
Amper een kwartier later was het 0-2. Wim had ook al snel een toren verloren en kreeg een onweerstaanbare koningsaanval te verduren. Rond 22.00 uur stond Gerard een pion achter in een lastige stelling, was de stelling van Gert-Jan eveneens lastig en liet Philip (die de afwezige Erwin verving) plotsklaps toe dat zijn tegenstander met dame en loper een open diagonaal naar zijn koning bezette. Frans was de enige met een redelijk prettige stelling.
Roel, onze onbetwiste kopman, krijgt maar geen vat op het spel van zijn opponent, en aanvaardt in iets mindere stelling een remiseaanbod. Het eerste halve puntje is binnen.
Om 23.00 uur zijn er weer 2 partijen afgelopen. Gerard had een slechte pionnenformatie voor zijn koning en kreeg voortdurend aanvallen daarop te verduren. Toen hij door een blunder een tweede pion op de verzwakte vleugel kwijt raakte gaf hij op.
Bert heeft nog altijd een bord vol met stukken waarbij het evenwicht nooit echt verstoord is geweest. Er wordt tot remise besloten.
Even later is het ook met Gert-Jan afgelopen. Na lange tijd van stug verdedigen slaagt zijn tegenstander erin om met een loper achter de vijandelijke pionnenketen te komen en vrijpionnen te creëren. In een wanhoopsoffensief slaagde Gert-Jan er zowaar bijna in om de zaak nog remise te houden (had volgens hem blijkens een analyse gekund),maar dat lukte niet.
Inmiddels stonden we met 1-5 achter en nog 2 partijen te gaan. Frans had torenruil toegestaan en daarmee verdampte zijn voordeel. De partij , een eindspel van paard en pionnen leek even zelfs te gaan kantelen, maar zover liet Frans het niet komen, met een meer dan verdiende remise als resultaat.
Het slot van de partij van Philip was spectaculair. In een glad verloren stand won Philip door een blunder van de tegenstander de vijandelijke dame voor slechts een toren en een loper en stond hij plotseling gewonnen. Wel moest hij een vijandelijke aanval van 2 torens en een loper goed doorstaan. Helaas liet hij zich hierdoor imponeren en verzandde de partij in remise, wat op zich een goed resultaat was.
Samengevat: 4 nederlagen en 4 remises, 2-6 verlies. We maken ons op voor de volgende ronde. Handhaven in de 2de klas is de realistische doelstelling voor dit jaar.

 
SV Doetinchem 2 1676 - ASV 6 1763 2 - 6
1 Roel Evertse 1955 - Ruud Verhoef 1767 ½ - ½
2 Bert Lendrink 1808 - Hedser Dijkstra 1714 ½ - ½
3 Gerard Rückert 1718 - Albert Marks 1827 0 - 1
4 Adri Maranus 1687 - Tje Wing Au 1856 0 - 1
5 Gert Jan Zonneveld 1567 - Rob van Belle 1764 0 - 1
6 Philip Schyns 1604 - Jacques Boonstra 1700 ½ - ½
7 Wim Lenderink 1543 - Jan Vermeer 1722 0 - 1
8 Frans Kuggeleijn 1525 - Jan Groen 1751 ½ - ½

 

Webdesign Refresh