HIGH-FIVES EN VUISTGROETEN IN LONNEKER

door Roel Evertse

De ontmoeting tussen SV Lonneker en SVD gaf een aardig verschil te zien in de mores der generaties. In het team van Lonneker zitten zes jeugdige spelers die elkaar de godganse middag zo ongeveer na elke zet aanmoedigen met high-fives, vuistgroeten, duidelijk hoorbare aanmoedigingen, zo van je pakt hem, h!, jeugdoverleg over een remiseaanbod, etcetera. Het leek me onbegonnen werk om er iets van te zeggen en bovendien ga je je dan echt een ouwe zak voelen. Het optreden van de wedstrijdleider gaf ook al weinig hoop. Een aardige man, daar niet van, maar om nou in tijdnood aan een van de spelers (toevallig iemand van de thuisspelende vereniging) aan te bieden de notatie van de zetten voor zijn rekening te nemen, is een wel erg vrijmoedige opvatting van zijn dienende rol.
Goed, genoeg gezeurd, het was een leuk en spannend middagje daar in Lonneker en de sfeer was eigenlijk opperbest. Spannend was het ook en de 4-4 was een redelijk eerlijke uitslag.

Theo had zich goed voorbereid op zijn tegenstander. Beiden haastten zich zo zeer om de ander te laten zien dat ze nog in hun voorbereiding zaten, dat ze er pas na 10 zetten achter kwamen dat de koningen en dames vanaf het begin op verkeerde velden stonden. Uit mijn inleiding had u al begrepen dat artikel 7.1a in het uiterste oosten van Nederland niet van kracht is. Ik onthoud me overigens van een oordeel over de partij. Theo vond dat hij gewonnen had gestaan, maar heeft de schijn van de uitslag tegen.

Kees stond beter, bedierf de boel en bood maar remise aan. De uitkomst van het reeds genoemde jeugdoverleg leerde dat Jokim moest doorspelen. Op zich was dat niet zo erg, maar hij maakte de fout door op winst te spelen en dameruil uit de weg te gaan. Toen had Kees ineens een vrije e-pion die akelig snel naar de overkant spurtte.

De partij van Marino was een waar spektakelstuk. Fritz moet uitkomst brengen of en hoeveel bootjes er gemist zijn en door wie dan wel. De partij eindigde in herhaling van zetten.

Henk kreeg twee maal remise aangeboden en sloeg dat een keer te veel af. Het moet gezegd dat zijn tegenstander bekwaam de partij deed kantelen, bijna op Henkiaanse wijze

De sukkel-van-de-dag-award is gewonnen door John. Hij kwam goed uit de opening en dacht met de bekende truc 1. Pc3-d5, Da5xd2 2. Pd5xe7+, een belangrijke pion te winnen, om er bij het uitvoeren van de schaakzet achter te komen dat zijn tegenstander de f-toren (en niet de a-toren) naar c8 had gespeeld, hetgeen dus na 2. , Kg8-f8 een stuk kostte.

Uw reporter won eindelijk weer eens een potje en eigenlijk ging het vanzelf, met zwart nog wel. Dan begrijp je niet waarom je het hele vorige seizoen hebt zitten knoeien.

De partij van Sander was lastig te taxeren. Zijn tegenstander offerde een pion, kreeg daar zeker compensatie voor, maar het leek er toch verdacht veel op dat Sander ergens iets gemist moest hebben. Toen Melle Edens de gevaarlijke vrijpion op d7 onschadelijk kon maken, was het in ieder geval remise.

Bert speelde een prima pot. Met zwart rolde hij zijn tegenstander achter elkaar vanuit de opening op.

Lonneker 1859 - SV Doetinchem 1975 4- 4
1 Paul ten Vergert 2279 - Theo Goossen 2064 1 - 0