EERSTE PUNT VOOR SVD 2

door Adri Maranus (teamleider)
 

A.s. Zaterdag bindt Doetinchem 1 de strijd aan tegen Zevenaar 1. Gisteren was er een voorproefje toen de reserves tegen elkaar uitkwamen. De spanning droop ervan af. Als dat zaterdag er net zo aan toe gaat, verdient die wedstrijd veel publiek!
SVD 2 trad aan met één invaller. Erwin was verhinderd en evenals de vorige keer was Sjon Vrieze de vervanger. Frans was aan een hoger bord opgesteld omdat hij in het algemeen zijn beste wedstrijden speelt tegen sterke tegenstanders. Gedurende de hele avond was er sprake van veel spanning, waarbij de uitslag niet te voorspellen was, ook niet toen Zevenaar op enig moment een 3-1 voorsprong nam.
Adri was als eerste klaar. In een Siciliaan werd het evenwicht redelijk bewaard en al spoedig werd tot remise besloten. Even later verloor Wim een stuk zonder compensatie, en snel daarop de partij. Gert-Jan speelt op eigen verzoek steeds met zwart om de kat uit de boom te kunnen kijken en zich gedegen te kunnen verdedigen. Hij verliest niet zo makkelijk, net zomin als winnen. Die strategie loonde ook ditmaal: een gelijkwaardige remise tegen een hoger ingeschaalde tegenstander. Sjon speelde een spannende partij met veel vuurwerk op het bord. Hij verloor de kwaliteit, maar had wel allerlei aanvalsmogelijkheden. Toen zijn tegenstander echter een ijzersterke torenzet produceerde ging er een stuk verloren en was het uit. Kwart voor elf en 3-1 achter, maar geen reden tot paniek. Twee borden (Bert en Roel) staan goed tot gewonnen, één (Frans) is moeilijk te taxeren, en één (Gerard) staat wat minder, hoewel zeer gecompliceerd en dus onvoorspelbaar op ons niveau.
Roel begint zijn draai te vinden als onze kopman. Na twee eerdere remises verliep de opening deze keer voorspoedig. Al snel een pion meer en een redelijk onbeschermde vijandelijke koning. Hij kwam steeds beter te staan, leek even in de combinatie beslissend toe te slaan, maar nam genoegen met een kwaliteitswinst plus gewonnen eindspel. Frans had ondertussen een eindspel bereikt van 2 lopers plus 3 pionnen tegen 1 loper plus 6 pionnen. Hij speelde het nauwkeurig af door de eigen pionnen goed neer te zetten en met zijn vrije loper op pionnenjacht te gaan. Daar kon de tegenstander weinig tegenover stellen. Resultaat : een prima overwinning. Inmiddels dus 3-3 en gelet op de beide resterende borden leek een 4-4 einduitslag niet onaannemelijk. Bert leek te gaan winnen maar Gerard leek ondanks alles toch te gaan verliezen. Hoe anders was de realiteit!
Bert had een groot deel van de partij één en eventjes zelfs twee pionnen voorsprong gehad, en zijn stelling was goed. Een uiterst ongelukkige loperzet, bedoeld ter dekking van 2 pionnen resulteerde echter in verlies van die loper. De tegenstander had vervolgens, ondanks een tegenstribbelende Bert, niet veel moeite om de partij naar zich toe te trekken. Vervolgens werd het heel druk bij de laatste partij. Gerard stond nog altijd een kwaliteit achter, maar had wat gevaarlijke dreigingen richting vijandelijke koning en wat misschien belangrijker was, zijn tegenstander had behoorlijk problemen met de klok gekregen. Een waar spektakelstuk ontspon zich. Gerard ging met 2 paarden en een dame op de vijandelijke koning af. Hij ruilde 1 paard en offerde het andere om open lijnen voor de dame te krijgen. Misschien niet allemaal correct, maar gezien de nijpende tijdnood van de tegenstander, wel slim en effectief. De tegenstander ging in de fout, en de partij eindigde zelfs met een heus mat. Bravo! Een einduitslag waar we tevreden mee zijn.

 

Webdesign Refresh