SV DOETINCHEM VESTIGT NIEUW DIEPTERECORD

 
door Roel Evertse
 

SVD speelt voor het zesde achtereenvolgende seizoen in de landelijke competitie, maar nog niet eerder was het resultaat na vier ronden zo bedroevend: 3 matchpunten en slechts 13˝ bordpunten. De oorzaak is helder: een aantal spelers bakt er helemaal niets van dit seizoen. Theo 0 uit 3, Marius 0 uit 3, John ˝ uit 4, en slechts een enkeling, onze eminente voorzitter Kees Nederkoorn, met een mooie score (3 uit 4 tegen sterke tegenstanders). Tijd om in te grijpen door spelers een boete laten betalen, ze uit het team te gooien of de teamleider te ontslaan? Welnee, zaken als vorm, vormbehoud en vormverlies zijn ongrijpbare fenomenen, zeker bij schaken. Ik spreek uit ervaring. Gewoon doorgaan met ademhalen lijkt het beste. Je zult zien dat dan ineens en op onverklaarbare wijze op rolletjes loopt. Die lui uit Emmen kunnen voor de volgende ronde hun borst vast nat maken.

Dan toch maar even snel het leed van hedenmiddag doorgenomen. Dat leed was groot. Zevenaar was veel te sterk voor ons en wij waren veel te zwak voor Zevenaar. De 6-2 nederlaag was om 5 uur al een feit.
John mocht het opnemen tegen Vincent Rothuis. Een als profylaxe bedoeld h7-h5 bleek wit juist een prettig aanknopingspunt te bieden. Daarna verliep de witte aanval gesmeerd (0-1).
Henny schrok zich het lazarus toen zwart ineens een stuk offerde en koos ervoor een eeuwig schaak te ondergaan in plaats van een griezelig avontuur. Of dat terecht was moet Fritz vannacht maar uitzoeken.
Sander krijgt met wit op de een of andere manier altijd een egel voorgeschoteld. Meestal en dus ook nu wordt dat remise, omdat het hem moeilijk blijkt om het juiste plan te vinden. Sander, lichte stukken ruilen en dan tegen dat ding op d6 gaan hangen, onthoud dat nou eens!
Roel mocht weer eens invallen en speelde - OK, met zwart - een laffe remise met alle stukken nog op het bord. Bah, wat een wedstrijdmentaliteit! (1˝-2˝)
De partij tussen Theo en Guust was boeiend en blunderrijk. Theo bood op een gegeven moment remise aan, hetgeen Guust beleefd weigerde om een onmiddellijk daarna een kwal weg te geven. Dan is Theo op zijn gevaarlijkst, voor zichzelf dan wel te verstaan. Het ‘ik zag een leuk zetje’ horen we in de laatste tijd in de post mortem helaas iets te vaak: Theo gaf eerst een stuk en vervolgens een dame weg (1˝-3˝).
Dennis Arts offerde tegen Kees een pion in de hoop daarmee voldoende druk tegen het witte centrum als compensatie te hebben. Het plan slaagde, maar de indruk bestond toch dat er voor wit meer in had gezeten (2-4).
Marius heeft het (nog) niet in dit seizoen. Het was - spijtig te zeggen - eigenlijk na 5 zetten al behoorlijk mis (2-5).
Henk kwam met een licht nadeel uit de opening. Helaas verliep het van kwaad tot erger. Toen een witte dame een tweede pion pakte en niet gevangen kon worden, was het over (2-6).

 
SV Doetinchem 1973 - Zevenaar 2063 2 - 6
1 Henk Riepma 2160 - Michel van Leeuwen 2135 0 - 1
2 Kees Nederkoorn 2126 - Dennis Arts 2083 ˝ - ˝
3 John Lutgens 1740 - Vincent Rothuis 2307 0 - 1
4 Theo Goossen 2064 - Guust Homs 2207 0 - 1
5 Marius van Hal 1957 - Karel Verbeek 2010 0 - 1
6 Henny Haggeman 1935 - Toon Janssen 1916 ˝ - ˝
7 Roel Evertse 1955 - Henk Karssen 1968 ˝ - ˝
8 Sander van Vucht 1847 - Vincent Pelgrom 1878 ˝ - ˝
 

Webdesign Refresh