EERVOL BEKERVERLIES SVD 2

door Adri Maranus
 

Het lot was ons niet bijster goedgezind toen de loting voor de eerste ronde van de Osbo-bekercup plaatsvond (hoe gaat die loting eigenlijk?). ASV 4 kwam als tegenstander voor ons tweede uit de bus. Promotieklas tegen 2e klas, en ook nog een uitwedstrijd, hoe onbillijk kan het allemaal zijn. In onze somberste verwachtingen zouden we omstreeks 10 uur met een 4-0 nederlaag weer onderweg naar huis zijn. Het liep echter heel anders. De eerste beslissing viel pas om 22.40 uur. Gerard had een Caro-Kann verdediging te bestrijden. Hij verloor een net niet vergiftigde pion op b3, waarbij de penningen op de zwarte dame telkens weerlegd konden worden. Resultaat een kwaliteit en een pion achter, zij het dat zwart een volledig niet-ontwikkelde koningsvleugel had. Omdat Gerard daar niet van kon profiteren was het na enig afruilen helemaal uit.
De partij van Gert-Jan duurde tot half twaalf. De hele avond stug en knap verdedigen met uitzicht op remise. Het ruimte voordeel was ontegenzeglijk voor de tegenstander, maar Gert-Jan had een pion meer. Helaas opende hij de stelling met de f-pion wat alleen maar extra kansen voor de opponent schiep. Even later drong een witte toren binnen en ging een stuk verloren en was het uit.
Bert speelde weer een prima partij. De tegenstander

wat zand in de ogen strooien, nauwelijks kansen weggeven, loeren op eigen kansen en de zaak vooral niet overhaasten. In een qua materiaalverhoudingen gelijk opgaande strijd maakte Bert de partij via een fraaie en doeltreffende combinatie uit. Een tweede externe topprestatie in een goeie week tijd!
De partij van Frans, een soort Indir, werd in de laatste minuten zo rond middernacht beslist. Frans had vrijwel de hele partij te maken met een aantal vijandelijke stukken die op zijn niet al te zwaar verdedigde koningsstelling waren gericht. Regelmatig dachten de toeschouwers dat wit de zaak kon uitcombineren. Maar zon combinatie (als die al bestond) kwam niet op het bord en Frans toverde bovendien fraaie verdedigingszetten op het bord. Uiteindelijk werd door de tegenstander afgewikkeld  naar een voor Frans verloren staand toreneindspel. Al met al een verdiende nederlaag voor het team, maar ASV4 moest er diep voor gaan.
Op de terugreis nog wat gefilosofeerd over ASV. Een wel heel grote club met zon 140 leden. Goed georganiseerd en een mooie speellocatie, zij het op een industrieterrein. Veel pluspunten, maar een kleine club als SVD,  spelend in de kelder van een Grand  Caf heeft ook zn aantrekkelijke kanten.

 
ASV 4 1900 - SV Doetinchem 2 1656 3 - 1
1 Martin Weijsenfeld (zwart) 1935 - Bert Lenderink (wit) 1784 0 - 1 partij
2 Anne Paul Taal 1924 - Frans Kuggeleijn 1555 1 - 0
3 Ruud Wille 1867 - Gerard Rckert 1718 1 - 0
4 Siert Huizinga 1875 - Gert Jan Zonneveld 1567 1 - 0

 

Webdesign Refresh