DEGRADATIE AKELIG DICHTBIJ VOOR SVD2
door Adri Maranus
 

Na een 2½ - 5½ nederlaag tegen Rokade uit Lichtenvoorde komt degradatie uit de 2de klas steeds dichterbij. De uitgangssituatie was duidelijk. Samen met Zevenaar 2 op de voorlaatste plaats, maar wel met 2 bordpunten minder. Zevenaar had eerder deze week al met 2½ - 5½ verloren dus minimaal een gelijkspel was geboden. Geen gemakkelijke opgave, maar onmogelijk was het niet.
De eerste teleurstelling liet niet lang op zich wachten. Onze Zweedse crack Terje verloor na een luttel aantal zetten al een paard voor een schamel pionnetje. Toen de ontwikkelings-voorsprong verder geen vruchten afwierp was het pleit snel beslecht.
Adri kwam in een damegambiet onder druk te staan, zag een schijnbaar beslissende koningsaanval op zich afkomen, maar kon toch nog afwikkelen naar een gelijkwaardige remise. Voor Wim blijkt het spelen in de 2de klasse, ook al is het aan het 8ste bord, een grote opgave. Tot nu slechts 1 remise en daar kwam niets bij. De 2 torens van zijn tegenstander waren sterker dan de toren, loper en paard van Wim, ook al omdat telkens een stuk gepend stond.
Invaller Henk leek af te stevenen op een halfje. In een potremise stand en na een remise-aanbod van zijn opponent overschatte hij zijn stelling en vergaloppeerde hij zich.
Ondanks de ½ - 3½ achterstand was de zaak nog lang niet hopeloos. Met een beetje geluk kon het nog best 4 - 4 worden.
Een eerste stap in die richting werd door Gerard gezet. In een scherpe Lb4 variant van het Frans ontwikkelde hij allengs meer druk op de zwarte stelling. Een serie sterke, dwingende zetten resulteerde in stukwinst en wat later in het volle punt.

 

Frans deed het ondertussen lang niet gek en kwam plezierig te staan. De tegenstander vlocht echter een gemeen aftrekschaakje in de stelling dat door Frans werd overzien en een stuk en daarmee de partij kostte.
Gert-Jan zat met zwart ook al in een damegambiet. Langdurig laveren verstoorde het evenwicht niet wezenlijk. Toen Gert-Jan echter met het oog op de totaaluitslag ging forceren, kreeg hij het overbekende lid op de neus.
En toen was alleen onze kopman Bert nog bezig. In een Scandinavische partij leek hij vanuit de opening onder de voet te worden gelopen. Met wat kunst en vliegwerk, onder meer door het prijsgeven van de rokade, wist hij zich aan de druk te ontworstelen. De partij liep uit op een tijdnoodgevecht, een waar spektakel. Met wisselende kansen en voor beide spelers nog zo’n 20 seconden op de klok deed de tegenstander tot 2 keer toe een onreglementaire zet wat hem 2 minuten tijdstraf opleverde. Op dat moment stond Bert beter en was het vrijwel meteen afgelopen.
Wanneer er volgens de speculaties 3 ploegen zouden moeten degraderen is er na deze uitslag geen redden meer aan, en bij 2 degradanten is het tamelijk hopeloos inmiddels.

   
Rokade 1 1735 - SV Doetinchem 2 1629 5½ - 2½
1 Menno Dorst 1922 - Bert Lenderink 1778 0 - 1
2 Erwin Swerink 1961 - Terje Lundin - 1 - 0
3 Gert-Jan van Vliet 1771 - Frans Kuggeleijn 1575 1 - 0
4 Arent Luimes 1802 - Gert-Jan Zonneveld 1563 1 - 0
5 Ben Heinsbroek 1707 - Gerard Rückert 1697 0 - 1
6 Jan Hahné 1620 - Adri Maranus 1673 ½ - ½
7 Marnon Stortelder 1563 - Henk Hamer 1571 1 - 0
8 Hans ter Horst 1532 - Wim Lenderink 1549 1 - 0
 

Webdesign Refresh