DEGRADATIE SVD2 NA ONNODIGE NEDERLAAG
door Adri Maranus
 

De beslissingen in 2B moesten vallen op de voortreffelijk door Pallas georganiseerde slotavond. Curieus was dat wij bij Pallas een thuiswedstrijd moesten spelen tegen jawel Pallas2. We speelden in de momenteel sterkst mogelijke opstelling, dwz met Terje en Sjon. Alle spelers waren zich volkomen bewust van de uitgangssituatie. Samen met Zevenaar2 moesten we het uitvechten. Beide teams hadden 3 matchpunten, maar wij 2 bordpunten minder. Bij verlies van Zevenaar2 (niet onwaarschijnlijk tegen het jeugdige Schaakmaat), moesten wij minimaal gelijkspelen, want 2˝ bordpunt inlopen lag niet voor de hand. In dat geval zouden wij de voorlaatste plaats verlaten. Of dat evenwel voldoende zou zijn moet blijken na afloop van de laatste KNSB-ronde. Er is sprake van een mogelijk versterkte degradatie.
De start van ons was overrompelend. Sjon overspeelde zijn jeugdige tegenstander. Het rendement van een pionoffer bestond uit een heleboel materiaal. In een volslagen gewonnen stelling bleef de opponent wel heel erg lang doorspelen, maar het eerste punt was een feit. Ook Terje liet er geen gras over groeien en lanceerde een niet te stuiten aanval op de vijandelijke koningsvleugel. Met vaste hand produceerde hij sterke zetten en incasseerde het volle punt. Gerard en Adri kwamen vervolgens aanzetten met 2 halfjes. Bij Gerard werd het evenwicht nooit verstoord met de remise als logische uitslag. Adri moest meer moeite doen. In een Siciliaan verloor hij op knullige wijze een pion, maar met nauwkeurig spel en gebruik makend van open lijnen wikkelde hij af naar een eindspel waarin zijn tegenstander geen heil zag om voor de winst te gaan.
Amper 10 uur en 3-1 voor! En dat gevoegd bij de achterstand van Zevenaar en vooral de stand op de 4 resterende borden was aanleiding tot flink optimisme. Bert stond overwegend met een pion meer, Frans stond helemaal gelijk, en bij Gert-Jan en Wim was het materiële evenwicht evenmin verstoord. Minimaal een gelijk spel kon ons eigenlijk niet meer ontgaan. We begonnen op enkele borden remise aan te bieden, hetgeen geweigerd werd. Vervolgens kwamen Wim en Gert-Jan lelijk in het nauw, verloren allebei materiaal en ondanks manmoedig doorvechten kwamen ze verloren te staan. Op de andere borden was weinig aan de situatie veranderd. Reden voor mij om de teamleider van Pallas aan te spreken met het aanbod om 2 partijen op te geven en 2 partijen op remise te besluiten. Dat kon echter niet doorgaan volgens hem omdat de tegenstander van Frans zich nooit voegde in teamorders. Dan maar gewoon afmaken.

 

Gert-Jan en Wim konden het niet bolwerken en verloren. Nog steeds niets aan de hand, weliswaar 3-3, maar de laatste 2 partijen zouden in elk geval 1 en vermoedelijk 1˝ punt opleveren. Ondertussen vochten de spelers van Zevenaar ook als leeuwen en kwamen met 4-3 achter. De laatste partij stond echter slecht.
Bert koos voor een zeer scherpe aanval, waarbij ook de tegenstander zich niet onbetuigd liet. De partij kantelde van uitstekende winstkansen voor Bert naar een praktisch verloren stelling. Toen Bert’s tegenstander even niet goed oplette kon Bert gelukkig ontsnappen met remise; 3˝-3˝ en Zevenaar verliest. Frans hoefde het materieel gelijk staande eindspel alleen maar remise te houden. Met veel publiek, het was de allerlaatste partij van de hele avond, gingen zo rond middernacht de laatste minuten in. De jonge tegenstander van Frans bleef maar doormelken en had daar uiteindelijk resultaat mee, want Frans ging in de fout. De nederlaag en daarmee de degradatie was een feit. Na 1 jaar 2e klas helaas weer terug naar klasse 3.
De vraag of dat erg is, is gerechtvaardigd. Er zijn natuurlijk ergere dingen in het leven, maar voor de vereniging is dit absoluut niet goed. Een verschil van nota bene 4 klassen tussen het eerste en het tweede team van de club is absurd. Ik heb zelden meegemaakt of gezien dat er zo’n scheve verdeling is van de speelsterkte van de leden van de vereniging. Zoals bekend wreekt zich dat ook in het interne competitiegebeuren.
Kijken we naar de individuele resultaten dan zien we het volgende. Roel haalde 2 uit 3 voordat hij weer terugkeerde naar SVD1. Bert toonde zich daarna een prima kopman met 4˝ uit 7. Nieuwkomer Terje haalde 2˝ uit 4 en invaller Sjon 2 uit 4. Gerard en Adri scoorden allebei 3 uit 7, niet geweldig maar het kan er nog net mee door als je tot de zwakkere teams behoort. Onder de maat scoorde Frans met 2 uit 7 (met het excuus dat hij om tactische redenen meestal aan een hoger bord zat), maar zeker ook Gert- Jan met 1 uit 7 en Wim met ˝ uit 7. Tenslotte viel Philip 2 keer in en haalde ˝ punt, terwijl Henk 0 uit 1 haalde.

   
SV Doetinchem 2 1639 - Pallas 2 1765 3˝ - 4˝
1 Bert Lenderink 1778 - Robbert Biesterbos 1958 ˝ - ˝
2 Terje Lundin - - Willem Wubs 1770 1 - 0
3 Sjon Vrieze - - Ward Kiers 1765 1 - 0
4 Frans Kuggeleijn 1575 - Stan Lambrechts 1671 0 - 1
5 Gerard Ruckert 1697 - Erik Blom 1756 ˝ - ˝
6 Adri Maranus 1673 - Aaron Honer 1722 ˝ - ˝
7 Gert-Jan Zonneveld 1563 - Stef Boog 1686 0 - 1
8 Wim Lenderink 1549 - Bertil de Groot 1788 0 - 1
 

Webdesign Refresh