LUCTOR ET EMERGO
oftewel hoe bleven de favorieten overeind

door Gert-Jan Zonneveld.

Verslag 2e ronde huishoudelijke competitie.

Werd de 1e ronde nog gekenmerkt door het feit dat de favorieten uiteindelijk vrij gemakkelijk hun partijtjes wonnen, afgelopen dinsdag werd toch wel duidelijk dat de underdogs (zoals dat toch mooi heet) serieus genomen moeten worden, want anders is het een kwestie van tijd dat er verrassende uitslagen gaan vallen.
Als eerste waren John en Mischa klaar met hun partij; John bediende zich van een “golden oldie” onder de openingen namelijk het koningsgambiet. Mischa voelde zich niet helemaal thuis in de achterliggende thema’s van deze opening en kwam met de zwarte stukken behoorlijk aangekrant te staan. Na een echte grafzet was het voor John niet moeilijk om met zijn paarden de zwarte stelling te penetreren en op te blazen. Een dameoffer van de kant van de zwarten mocht niet baten en binnen de 25 zetten had John het punt binnen. Een leuke vlotte aanvalspartij!
Benno mocht het opnemen tegen onze debutant in deze competitie, Bjorn. Zelf heb ik de partij niet helemaal goed kunnen volgen maar al gauw had Benno een stuk buitgemaakt en daar weet Benno over het algemeen wel raad mee. Ondanks tegenspartelen moest Bjorn toch het onderspit delven.
Marije en Frans maakten er een echt ondoorgrondelijk spektakelstuk van; in een Franse partij raakte Marije kort na de opening het spoor bijster en harkte Frans wat pionnen en stukken bij elkaar, zonder dat Marije er iets tegenover kon stellen. Een iets te optimistische zet van Frans kwam hem nog bijna te duur te staan. Er moest in een keer hard gewerkt worden om eeuwig schaak te vermijden. Uiteindelijk slaagde Frans daar in (met een beetje hulp van Marije) en wist zo de vis op het droge te brengen.
Adrie Maranus leek dan eindelijk het zoet van de overwinning te gaan behalen in de onderlinge tegen Wim Lenderink. Ook hier een Franse partij waarbij Adrie middels een listig gevlochten combinatie een kwaliteit wist buit te maken. Normaal is dit voldoende, zeker voor een speler van het niveau Adrie, maar er kropen wat onzekere zetten in zijn spel, terwijl Wim steeds actiever werd. Onder druk van de klok en vermoedelijk zichzelf zag Adrie het niet meer en bood remise aan, wat door Wim vanzelfsprekend in grote dank werd aanvaard.

Nu zult u zeggen, beste Géjé waarop heb je dan de kop boven dit stukje gebaseerd; wel leest u gerust verder zou ik zeggen, en de spelers die er bij geweest zijn zullen het beamen, het waren zéér gelukkige ontsnappingen van de favorieten.
Cees nam het op tegen Henk; na een wat van beide kanten slordig opgezette Siciliaan kwam de volgende stelling op het bord:

Zwart speelde hier 1.....Pf6xe4

Hij had beter eerst kunnen rokeren, waarna Pxe4 sterker dreigt. Er volgde:

2.Pc3xe4, Le7xg5 3. Pe4xd6, Ke8-f8 4. Pd6xb7, Dd8-c7 (op Db6 komt Pf3!)
5. Pd7-c5, Pc6xd4 6. Dd1xd4, Ld7-c6.

Een stelling die roept om een offer op e6. Maar na 7.Lxe6, Td8 8. Dg4, Le7 zag Kees het niet.
Natuurlijk zou 8. Dc4 i.p.v. Dg4 de betere kansen aan wit geven. Wat lui (“ik sta toch al een pion voor”) vervolgde Kees met:

7. Pc5-d3 (?) Ta8-d8 8. Dd4-g4 9?), Lg5-f6 9. f2-f4??

Zwart had al compensatie voor zijn pion, maar nu krijgt hij echt alle kansen in de schoot geworpen. Na 9.......Td8-d4 (h7-h5 is ook heel sterk) stond hij gewonnen. De lopers zijn machtig, en na bijv. h5 en Th6 kan wit veld g2 nauwelijks meer verdedigen.

Cees moest een kwaliteit geven om het geheel nog een beetje aanzien te geven, en er was uiteindelijk een verschrikkelijke blunder van Henk voor nodig om wit weer in de partij te brengen, sterker nog wit wist de partij uiteindelijk ook naar zich toe te trekken. Jammer, Henk!
Ook regerend kampioen Theo moest al zijn energie, kennis, trucs, en optimisme aanspreken om Gert-Jan zich van het lijf te houden. Ook hier een van beide kanten slecht opgezette
Siciliaan, waarbij door beiden enige dingen werden overzien, werd het in het vroege middenspel een echte partij, waarbij Gert-Jan een duidelijk overwicht had wat uiteindelijk resulteerde in pionwinst voor de witten. Theo bleef echter de boel compliceren, en, onverbeterlijke optimist die hij is, sloeg hij een remiseaanbod van wit zelfs af, omdat hij in zijn eigen kansen bleef geloven. Gert-Jan deed wel goede zetten, maar die kostten hem veel bedenktijd, Uiteindelijk eindigde de partij abrupt in tijdnood toen Gert-Jan zichzelf de das om deed met een blunder en Theo zo alsnog het punt in de schoot geworpen kreeg.
Tot slot wist Philip Sander op remise te houden; Sander won wel een pion kort na de opening maar doordat Philip actief tegenspeelde en Sander het zichzelf ook wel moeilijk maakte, restte er voor Sander niets anders dan een tikje teleurgesteld remise aan te bieden.

Vanaf deze week bepaald de computer de indeling en zal ondergetekende trachten na 18.00 uur ’s avonds de indeling per e-mail aan de meespelende leden te versturen.