Leuk hè, zo'n schaakprogramma. En zo goed voor je zelfvertrouwen!
door Kees Nederkoorn

 

Afgelopen zaterdag tegen Lonneker speelde ik met wit tegen Paul ten Vergert. Na wat geschuif van mijn kant en veel rondspringen van de zwarte paarden waren we tot de volgende stelling gekomen:

Zwart is aan zet. Ik had visioenen van d4-d5, om het zwakke veld b6 op de korrel te nemen. Mijn tegenstander, geen bange schaker, speelde hier 1.........Pc6-b4. Als ik d5 nog wil spelen moet het nu, dacht ik.Anders komt het paard op d5. Met het vis-avis op de c-lijn moeten er genoeg mogelijkheden zijn. Na 2. d5, Pxd5 3. Pb6 win ik een kwaliteit. En na 2. d5, Lb5 komt 3. Lb6, Dxb6 4. Pxb6, Le2 5.Pxc8, Lxd1 6. Pxe7+ Kf7 7. Pxf5.

Die laatste variant kwam ook op het bord, alleen deed zwart op de 5e zet Lg5! i.p.v. te slaan op d1.
Ik wist nog naar een minder eindspel te komen, maar mijn tegenstander maakte geen fouten en won.
In een vluchtige analyse na afloop werden we het wel eens: d5 was niet goed. Ook thuis kon ik geen goede voortzetting voor wit vinden.

Tenslotte de stelling toch maar ingevoerd in mijn schaakprogramma Rybka (russisch voor visje)
Maar Rybka werd na enkele seconden erg enthousiast over 2. d4-d5 . Het gaf als beste verdediging 2.....Pxd5 3. Pb6 met +0,8! Hoezo, visje? Heb je 2...Lb5 niet gezien? Maar toen ik die zet invoerde werd hij nog enthousiaster over de witte stelling en gaf als zet voor wit 3.Ld4. He, ho, Ld4, waar slaat dat op? Er staat toch een paard in?!

 

Na enig piekeren zag ik het: 3......Lxc4 4. Dxe6+, Kh8 5. b3 wint het stuk weer terug.
En 3......exd5 dan? Ha, zei mijn vis, dan komt natuurlijk 4. Lxf5, waarop zwart moet antwoorden met 4......Lg5.
Dit werd me toch echt te veel. Lxf5!? En dan Lg5!? Zwart kan toch.......bijvoorbeeld slaan met de toren?
Rybka gaf direct 5. De6+, Tf7 6. Pe5 en op Dxc1 volgt 7.Dxf7, Kf8 8 Pg6+ en Dg7 mat.
En als zwart na 4.Lxf5 het paard pakt: 4....dxc4?! Eens kijken, dan komt 5.Dxe6+ , Kh8 en eh, ja natuurlijk, Dh6 met mat. Gelukkig, nog een zetje zelf gevonden.
Het beste antwoord in de bovenstaande stelling is volgens het programma 3...... e6-e5 waarna de waardering voor de witte stelling bij nader inzien wat terugloopt, maar nog positief blijft.
De pointe is dat zwart na 4.Dxe5, Dxe5 5. Pxe5 Txc1 6. Txc1 niet Pxd5 kan spelen wegens 7. a4! en La2.
Nee, van de combinatiemotieven heb ik niet veel gezien. Treurig.
Blijft de vraag of de beginzet d4-d5 nu goed of slecht was. Objectief gezien goed, zou je zeggen, maar wat betekent dat nou helemaal? Als je een zet om de verkeerde redenen speelt, is het een slechte. Als ik geen d4-d5 had gespeeld, had ik gewoon een iets betere stelling gehad. Met alle mogelijkheden vandien.

 
 

Webdesign Refresh