OSBO CUP: ROKADE 1 MAATJE TE GROOT VOOR 3E TEAM
door Gert-Jan Zonneveld

 

Gisteren togen Henk Hamer, Micha van Doren, Wim Lenderink en Gert-Jan Zonneveld door de besneeuwde binnenlanden van de Achterhoek naar het gezellige onderkomen van Rokade in Lichtenvoorde om daar een duel uit te vechten voor de OSBO cup.

Hoewel de Doetinchemmers goed tegenstand boden, wilde het maar niet echt spannend worden deze avond. Op bord 2 kwam Wim Lenderink met zwart in een Franse doorschuifvariant maar niet echt los en zijn koning kon maar niet rocheren. Zijn tegenstander, Rob Stevens, met een kleine 300 ratingpunten meer, schroefde de druk steeds meer op, zonder dat Wim hier iets echt concreets tegenover kon zetten. Op een gegeven moment dacht Wim een kansje te krijgen, maar zoals altijd met sterkere spelers, had zijn tegenstander net iets dieper gerekend en kwam Wim een toren achter. Ondanks tegenspartelen en minder bedenktijd voor zijn tegenstander, moest Wim de koning omleggen.

Kort daarna verloor Micha ook zijn partij, door zowel mat als tijdsoverschrijding. In een rustige Italiaan vergiste hij zich in een grootscheepse afruil en kwam plots een stuk achter te staan. Echt houdbaar was de stelling nooit voor Micha, ook al kwam hij redelijk ver, totdat de tijdnoodfase aanbrak. Daarin ging het van kwaad tot erger, en met de vlag opvallen liet hij zich ook nog eens pardoes mat zetten.

 

Voor de overgebleven spelers van Doetinchem 3 de moeilijke taak om hun partijen te winnen om een verlenging in de vorm van vluggertjes af te dwingen. Helaas waren hun stellingen niet van dien aard dat winst tot de mogelijkheden behoorde. Henk Hamer kwam nog het verst. In een damegambiet was hij met wit de gehele partij aan het roer, maar zijn tegenstander Arent Luimes gaf geen duimbreed toe en hield zijn stelling in evenwicht; in de tijdnoodfase wist Henk toch nog redelijk ver te komen en kwam zelfs even gewonnen te staan. Een grafzet verpestte het echter voor hem en hij kwam in een potremise stelling terecht.

Ook Gert-Jan Zonneveld kon nooit echt aanspraak maken op een overwinning. In een Steinitz Spanjaard wel een klein plusje, maar nooit concreet genoeg om een winstpoging te wagen. Het moet ook wel gezegd worden dat zijn tegenstander Ruud Goossens heel nauwkeurig speelde. In de slotstelling was remise door eeuwig schaak door Gert-Jan niet te vermijden en dus werden ook hier de handen geschud.
Een 3 1 overwinning voor de club uit Lichtenvoorde die verder mogen op de weg naar eeuwige roem in de OSBO cup.

 
Rokade 1 1665 - SV Doetinchem 3 1441 3 - 1
1 Arent Luimes 1782 - Henk Hamer 1587 -
2 Rob Stevens 1747 - Wim Lenderink 1456 1 - 0
3 Ruud Goossens 1551 - Gert-Jan Zonneveld 1530 -
4 Willy Oostendorp 1581 - Micha van Doren 1189 1 - 0
 
 

Webdesign Refresh