HET JASJE
door Gert-Jan Zonneveld

Het is crisis in de schaakwereld. De populariteit van het schaken is tanende. Verenigingen hebben te kampen met leegloop. In kroegen zie je nauwelijks jongelui meer die een poging doen het edele spel te beoefenen. Als het zo doorgaat, komen er niet eens genoeg pionnetjes meer uit de doos om het bord te bevolken! Om nog maar te zwijgen over de paarden, de lopers en de torens. De wereld verkeert in nood, dat is duidelijk!

Vroeger kende zelfs iedere niet-schaker de wereldkampioenen Fischer, Karpov en Kasparov. Kom daar nu maar eens om! Ze weten niet eens wanneer de strijd om het kampioenschap gaande is! Gevreesd moet worden voor de gesteldheid van niet schakers!
Wat kunnen we doen om dit ontij te keren? Hoe kunnen we deze ramp de kop in drukken? Hoe maken we het schaken populair en de wereld weer in orde?

Schaken op het internet? Dat is er al, volop zelfs, maar het is eerder een concurrent met al die spelletjes. Je kan met iemand aan de ander kant van de wereld een schakie doen, dat is prachtig, maar wat als die liever pacman speelt? Heeft het internet schaken nou goed gedaan of juist niet met al die spelletjes? De jeugd schaken leren? Dat gebeurt ook al volop! Maar om nou iedere keer weer door een klein knulletje of meisje in de pan gehakt te worden, is ook weer zoiets.

Moet het imago van schaken om? En zo ja, hoe? Er is een spelletje dat met vandalisme erg veel

aandacht krijgt; een balspel dat met de voeten gebezigd wordt. Maar om bij ieder partijtje schaak het risico te lopen, met gebroken botten te eindigen, is ook geen aantrekkelijk idee! Bij boksen kondigen prachtige dames met een bord de volgende ronde aan. Het zou schaken populairder kunnen maken, maar de kwaliteit van het spel zal er onder lijden!

Als er nou meer vrouwen gaan schaken? Dat zou wellicht ook meer kerels aantrekken. Maar krijg je vrouwen zo gek om te gaan schaken? Die zijn tegenwoordig verstandig geworden! Met veel vrouwen ben je meteen van je stoffige imago af, maar voornoemden komen ook niet op een stoffig imago af! Dus blijf je zitten met je stoffige imago, want vrouwen stoffen het best! Daar komt nog bij dat vrouwen tegenwoordig wel wat anders te doen hebben dan afstoffen.

Vaak wordt een zaak alleen maar in een nieuw jasje gestoken om van een bepaald beeld af te komen. Er verandert dan in feite niets, maar het wordt gepresenteerd alsof alles anders is. Oude wijn in nieuwe zakken! Allemaal naar de kleermaker voor een nieuw jasje, is dat de oplossing? Dozen vol jassen neerzetten bij de ingang van iedere vereniging en jasjes uitdelen! Die mogen niet meer uit, ook niet als de mouw wat breed is en je daardoor stukken omstoot bij het verrichten van een zet! Kleren maken de man. Hoedt u voor namaak!

Webdesign Refresh