ROKADE 2 - SVD 2:   1½ - 4½
door Adri Maranus
 

De afgelopen dagen was er winst voor het eerste en derde team van Doetinchem. Nu de beurt aan het tweede. Als torenhoog favoriet in klas 3G konden we natuurlijk niet achterblijven. Een gemiddeld ratingverschil van dik 200 punten voorspelde een duidelijke overwinning. Dat werd het ook, zij het dat de winst betrekkelijk bescheiden bleef, een gevolg van het feit dat een paar spelers niet helemaal in goeden doen waren.
Dat gold niet voor Frans, die zijn tegenstander vanuit de opening finaal overspeelde. Hij won de dame voor een stuk en kon na amper een uur spelen een punt noteren. Het tweede punt kwam op naam van John. Na in de opening een pion te hebben verschalkt, wikkelde hij met vaste hand resoluut af naar een gewonnen eindspel met een pion meer.
Vervolgens kwamen er 3 remises uit de bus. De eerste op het bord van Gerard die als tegenstander een soort remisekoning trof. Al snel kreeg Gerard remise aangeboden, maar hij speelde door. Hij kreeg prachtig spel, verprutste zijn voordeel en kwam zelfs wat minder te staan. Toen hij toch weer remise kreeg aangeboden accepteerde hij dat graag. Adri speelde met zwart een Siciliaan en verzuimde in de opening toen dat makkelijk kon d5 te spelen. Het gevolg was een gedrukte stelling, nogal klungelig spel en weinig uitzicht op enig initiatief. Een paar remisevoorstellen van hem werden afgewezen, maar ook zijn tegenstander wist niet goed raad met de stelling en bood toen zelf remise aan. Daar hoefde Adri niet lang over na te denken. De derde remise, en daarmee de teamzege, werd bereikt bij de partij van Erwin. Daar zag het aanvankelijk helemaal niet naar uit. Erwin kwam overwegend te staan en veroverde de kwaliteit ten koste van een pion. Iedereen dacht dat een overwinning een kwestie van tijd zou zijn. Toen duidelijk werd dat hij eigenlijk een loper van de verkeerde kleur had en het spelen op winst behoorlijk gecompliceerd zou worden, berustte hij in remise.
Tenslotte gaf Bert aan bord 1 de zege een beter aanzien. Op zijn bekende wijze maakte hij het z’n tegenstander flink moeilijk. Zo moeilijk dat zijn opponent ondanks een flinke investering in tijd een stuk verloor zonder compensatie. Bert won uiteindelijk met nog altijd een stuk voorsprong op tijd.
Door deze overwinning blijven we aan kop en het lijkt niet onwaarschijnlijk dat de laatste ronde tegen Velp 2 beslissend gaat worden. De stemming in het team is goed en we gaan voor de titel!

 
Rokade 2 1498 - SVD 2 1703 1½ - 4½
1 J. ter Horst 1520 - B. Lenderink 1856 0 - 1
2 M. Stortelder 1561 - J. Lutgens 1728 0 - 1
3 G. Wolters 1567 - E. Verhoogt 1699 ½ - ½
4 C. Wolters 1511 - A. Maranus 1664 ½ - ½
5 G. Duyverman 1460 - G. Rückert 1677 ½ - ½
6 A. Houben 1367 - F. Kuggeleijn 1594 0 - 1
 
 
 

Webdesign Refresh