HET WINNEN VAN GEWONNEN STAANDE PARTIJEN IS OOK EEN KUNST !
door Kees Nederkoorn

Dinsdag 15 februari trad het tweede team aan tegen Groenlo. Voor de zieke Erwin Verhoogt viel Henk Hamer in.
De wedstrijd liep in het begin als een zonnetje. Frans had al snel een stuk meer en belaagde de koning van de tegenstander. En Adri had in een koningsgambiet een pionnetje verschalkt, spoedig gevolgd door een stuk. Dat resulteerde al snel in een 2-0 voorsprong. En de andere partijen zagen er allen hoopvol voor ons uit. Bert had een pionnetje gesnoept en had aanvalskansen met dame en paard tegen een wat onzeker staande koning, John had een prachtige drukstelling: zijn tegenstander moest op de achterste rijen heen en weer schuiven om alle gaten te dichten en Gerard had ook een pion meer en een mooi centrum. Bij Henk leek er niet veel aan de hand, een gelijkopgaande strijd.
Halverwege de avond begon het beeld te verschuiven. John pakte een pion, had wel op een desperadozet van het zwarte paard gerekend, maar dit beest sprong tot John's schrik een andere kant op, waarna de stelling wilder en onduidelijker werd. Gerard ruilde wat ongelukkig waardoor zijn mooie centrum verdween en zijn meerpion weinig waarde had. Henk bleef gelukkig onverstoorbaar schuiven en pikte eerst een kwaliteit mee en daarna hier en daar een pionnetje.

Gerard had inmiddels een remiseaanbod geweigerd (eerst vragen aan de teamleider, Gerard!) in de veronderstelling dat hem weinig kon gebeuren, maar toen hij met de pionnen rond zijn koning naar voren ging sprong zijn tegenstander dankbaar in de gevallen gaten en veroverde een toren: 2-1
Toen was het de beurt aan Bert om te gaan knoeien. Hij had zijn stelling heel goed behandeld, de druk steeds opgevoerd, maar toen hij kon afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel ging hij liever een pionnetje winnen aan de kant van het bord. Wit's stukken kwamen direct tot leven en bedreigden de zwarte koning. Bert kon nog net vluchten in een paardeindspel, maar in tijdnood liet hij daarin wat remisekansjes liggen en verloor. Gelukkig had Henk inmiddels gewonnen en had John de goede weg teruggevonden en zijn tegenstander in een matnet gewikkeld. Zo werd het toch nog een ruime 4-2 overwinning. Het kampioenschap lonkt, mensen!

SVD 2 1692 - Groenlo 1559 4 - 2
1 Bert Lenderink 1855 - René Veerkamp 1731 0 - 1