DOETINCHEM 3 BEHAALT MEEST OPTIMALE RESULTAAT
door Gert-Jan Zonneveld

Dinsdag 22 februari togen 6 spelers naar Arnhem Noord om daar de strijd aan te binden met De Sleutelzet, de gedoodverfde favoriet voor het kampioenschap in klasse 4D.

Helaas kon Micha van Doren niet meespelen deze avond, aangezien hij de voorkeur gaf aan het vieren van zijn verjaardag in huiselijke kring i.p.v. in de kroeg in Arnhem (sic), maar gelukkig was Bjorn Theissen bereid deze opengevallen plaats in te nemen.

Al snel werd het ons duidelijk dat we het zwaar zouden gaan krijgen; een rondje langs de 6 borden duidde al snel op een grote nederlaag van de onzen; alleen Gert-Jan stond beter, terwijl Henk op het 1e bord het bepaald niet gemakkelijk had, maar nog een gelijke stelling had.

Marije dolf al vrij snel het onderspit tegen Rob van der Hoeff; het ratingverschil van meer als 400 punten was Marije teveel. Stukverlies werd gevolgd door nog meer materiaalverlies en op het moment dat haar tegenstander het net rond de witte koning aan het dichtknopen was, staakte Marije de strijd.

Wim raakte kort na de opening een pion kwijt, een gevolg van iets te druistig spel en werd vervolgens door zijn tegenstander Bert Nobel vakkundig over de rand gedrukt. Elke poging om tot iets van tegenspel te komen, werd Wim ontnomen en aan de nul viel uiteindelijk niet te ontkomen. Jammer, het betekende de 1e nul van Wim dit seizoen voor het 3e team.

Doetinchem 3 deed wat terug doordat Gert-Jan zijn betere stelling tegen Henk van der Woude in een mataanval wist te verzilveren. In de opening had zijn tegenstander al een kleinigheidje overzien wat resulteerde in pionwinst voor Gert-Jan.

Met een alleraardigste damemanoeuvre Dh3 – Dh2schaak en Dame h6 kwam het beslissende veld d2 in handen voor de zwarte toren, zodat er een matnet geknoopt kon worden. Zover liet zijn tegenstander het niet komen en gaf op. Tussenstand 2-1 voor de Arnhemmers.

Onverwacht maar des te prettiger was de overwinning van onze ‘supersub’ Bjorn; in geslagen positie (hij stond op het punt op te geven) overzag zijn tegenstander Theo Kloppenburg de enige truc die er nog inzat (mat achter de paaltjes) en deze gaf ontluisterd en gebroken op. Een niet verwachte tussenstand van 2-2 stond nu op de borden.

Henk had het waarachtig niet eenvoudig tegen zijn veel hoger ingeschatte tegenstander Pieter van de Zwan. Lange tijd ging het gelijk op, maar dit ging ten koste van de bedenktijd van de speler uit Arnhem. Henk ging de strijd vol aan en verhoogde de druk langzaam maar zeker. Enig aarzelen deed de partij echter weer kantelen in het voordeel van zijn tegenstander, maar deze overzag een sterke zet in tijdnood, waarna Henk al het gevaar kon bezweren en de zwarte koning in een matnet kon lokken. Tussenstand 2-3 voor Doetinchem.

Helaas kon Benno het stukverlies na de opening (hoe is het soms mogelijk om een pionvorkje te overzien) niet te boven komen ondanks heldhaftig en langdurig verzet. Zijn tegenstander Jan Hallers had geen enkel mededogen en wist het verdiende punt, ondanks tijdnood, binnen te halen.

Een 3-3 eindstand derhalve, waarmee wij zeer tevreden mochten zijn, gezien het ratingverschil (dik 120 punten in ons nadeel) het spelverloop en de stellingen na een uur, en ontevreden gezichten bij onze tegenstanders. Als zij deze wedstrijd hadden gewonnen was het kampioenschap zo goed als zeker binnen geweest.

Nu zijn beide ploegen bijgehaald door de Toren 10 uit Arnhem dat haar wedstrijd wist te winnen met 1,5 tegen 4,5 tegen ASV 11.

Met nog 2 wedstrijden te gaan is het kampioenschap nog niet beslist, alles is mogelijk en alle drie de teams hebben het in eigen hand.

De nummers 1 en 2 spelen nog tegen elkaar, waarbij De Sleutelzet daarnaast nog tegen zwakke broeder ASV 11 mag aantreden, dus zij blijven de favoriet. Maar we hebben het 2 seizoenen eerder ook meegemaakt; Rheden was de gedoodverfde favoriet, maar Doetinchem 3 werd kampioen. Alles is mogelijk en om in schaaktermen te blijven “de bal is rond”.

STAND 4e klasse D

De volgende wedstrijd thuis tegen Theotorne 2, altijd lastig (een gewaarschuwd man/vrouw telt tenslotte voor twee)

De Sleutelzet 1533 - SV Doetinchem 3 1419 3 - 3
1 Pieter vd Zwan 1719 - Henk Hamer 1595 0 - 1 partij