DOETINCHEM 3 BLIJFT NOG MEEDOEN OM DE PRIJZEN
Door Gert-Jan Zonneveld

Jongstleden dinsdag 22 maart traden de matadoren van het 3e aan tegen het team van Theotorne 2 uit Dieren. Deze wedstrijd zou eerst een week eerder plaatsgevonden hebben, maar op verzoek van de teamcaptain van Theotorne werd deze match een week uitgesteld.
Doetinchem 3 kon in zijn sterkste formatie aantreden; dus met de druk bezette Benno Thomassen en had als doel te winnen om de druk op de teams van De Sleutelzet en De Toren 10 te houden in de race om de titel in 4D. Toeval wil dat deze teams ook tegen elkaar moesten spelen in deze voorlaatste ronde, maar een uitslag is mij nog bekend.

Doetinchem 3 ging goed van acquit in deze ontmoeting; Wim Lenderink herstelde zich goed van zijn nederlaag in de vorige ronde en had de vis binnen het uur al op het droge. Een Schotse partij waarin Wim zich als een vis in het water voelde, en zijn tegenstander zich toch wel enigszins onwennig voelde. Met een gepointeerde opstoot van zijn e – pion naar e6 en inslaan op f7 met zijn dame, kwam de zwarte koning in een matnet terecht, voordat de speler uit Dieren er erg in had.
Benno had zich voorgenomen om vanavond zijn eerste overwinning in de externe competitie te bewerkstelligen; vanuit de opening nam hij dan ook het initiatief en met een mooie pion opstoot naar e4 kwam er een koningsaanval met orkaankracht vrij, welke afgerond werd met een mooi mat op h2. Zo haalde Benno zijn 1e overwinning van dit seizoen en het 2e punt voor Doetinchem binnen.
De absolute killer dit seizoen in de gelederen van Doetinchem 3 is Henk Hamer; ook nu wist hij een vol punt te scoren en vooral de manier waarop was wel mooi. In een gelijke stelling ging zijn tegenstander op avontuur met zijn dame, die vervolgens op een subtiele manier ingesloten werd. Zijn tegenstander gaf zich dan ook gewonnen. Zes uit zes voor Henk persoonlijk, en een 3-0 tussenstand voor de onzen.

Op bord 5 moest Marije echter haar koning voor de 5e keer dit seizoen omleggen. Op het oog een speelbare stelling maar door enkele grote rekenfouten kreeg haar tegenstander de kans om een paar stukken te winnen en af te wikkelen naar een vol punt. Het wil met Marije niet dit seizoen in de OSBO en waar het ‘m aan ligt?? God only knows…….
Micha speelde de laatste OSBO wedstrijden uitzonderlijk goed, en ook nu leek het de goede kant op te gaan; met enkele subtiele loperzetten wist hij een kwaliteit te winnen. Toen was het ook gedaan met de koopman; zijn tegenstander ging va banque spelen en wist zowaar een volle toren te winnen omdat Micha een zetherhaling uit de weg ging uit angst om mat te gaan.
Zijn teamgenoten lieten na afloop zien dat niet het geval was en een remise haalbaar was, maar ja hoe luidt het spreekwoord ook al weer: achteraf is een koe in zijn kont kijken of zoiets.
Gelukkig had Gert-Jan op het 1e bord een voordelige stelling weten te bereiken vanuit een bedenkelijke opening. Toen Gillian Brouwer dameruil aanbood op d4 was Gert-Jan er als de kippen bij om hierop in te gaan waarna de witspeler tot de ontdekking kwam dat zijn mooie troef op d6 niet meer te dekken was. Na deze pion en nog een pion gewonnen te hebben, bood Gert-Jan een (genade) remise aan om de punten in Doetinchem te houden. Tegenstander Gillian Brouwer kon niets anders dan accepteren.

Een 3,5 – 2,5 overwinning, welke groter had kunnen zijn (zelfs een 4,5 – 1,5 of zelfs een 5-1 uitslag was mogelijk geweest), maar in 1e instantie tellen toch eerst de matchpunten en op deze manier blijft het tot aan de slotronde bij ASV in Arnhem op 7 april a.s. nog erg spannend. En ja, wij zullen blijven strijden, ook al is de Sleutelzet nog steeds favoriet.
Arnhem here we come!!!!

SV Doetinchem 3 1381 - Theotorne 2 1351 3˝ - 2˝