GOEDE SEIZOENSSTART SVD 1
door Roel Evertse

De kop van het seizoen is er af en SV Doetinchem is goed begonnen: ASV 3 werd verslagen en dat zonder onze topspeler Kees Nederkoorn, die andere verplichtingen had. Nu moet gezegd dat onze tegenstanders maar liefst drie 2000+-spelers misten, waardoor de ‘ratingbalans’ in ons voordeel uitsloeg

Bert, onze supersub, vierde zijn invalbeurt met een remise. Hij zondigde tegen de belegen schakerswijsheid ‘sla nooit op b2, zelfs niet als het goed is’. In dit geval was het wel heel erg goed, maar hij wist er toch weinig van te bakken en nam bijtijds remise.

Marius trof in Kees Sep een tegenstander die met de witte stukken niet vooruit te branden bleek, met remise als onvermijdelijk resultaat.

Zelf was ik met wit wel degelijk vooruit te branden, maar helaas met als rampzalig gevolg het bezit van maar liefst vier geďsoleerde pionnen, waarvan één dubbel, en een opengeharkte koningsstelling. Dat ik het nog remise wist te maken moet worden toegeschreven aan de duistere krachten in de sport (en aan het welkome geknoei van de geachte tegenstander).

Over het schaakvermogen van Marino heb ik wel eens nare dingen geschreven. Sinds hij mij qua rating en prestaties ver achter zich heeft gelaten ben ik daarmee opgehouden. Je moet je plek kennen. Vanmiddag bleek hij beter dan Daan Holtackers opgewassen tegen de spanningen op het bord na de standaard-egelplofzet d6-d5. Er ging een pion af en met listige manoeuvres werd het punt binnengebracht. Hulde!

Ook over Theo geen kwaad woord (deze keer). Hij speelde een moeilijk te taxeren rommelpartij. Ik vond het er allemaal maar griezelig uitzien, maar Theo gelooft in zichzelf en zijn stellingen en hield aan een koningsaanval genoeg over om af te wikkelen naar een glad gewonnen pionneneindspel.

De partij tussen Henny en Ruud Wille ging lange tijd gelijk op, met wat meer initiatief voor wit. In opkomende tijdnood bleef Henny aanzienlijk rustiger dan Ruud en na een ‘kleine combinatie’ was het ineens gedaan. Daarmee was de wedstrijd in de tas (tussenstand 1˝-4˝) en keerden de meeste Doetinchemmers huiswaarts. De fijne taak van de teamleider is dan om de nog spelende teamgenoten nog urenlang mentaal te ondersteunen. Het werd helaas stervensbegeleiding.

Sander beleefde een chagrijnige middag. Hij kreeg duidelijk voordeel in zijn ‘lijfvariant’, maar liet dat als zand door de vingers wegspoelen. De ongelijke lopers speelden slechts de aanvallende aspiraties van tegenstander Barth Plomp in de kaart.

De meest complexe (en langste) partij van de middag werd gespeeld aan het 1e bord. Wouter Abrahamse had een kwaliteit tegen twee vrije centrumpionnen geofferd. De blijvende taak om de vrijpionnen te blokkeren en de veiligheid van de koning te bewaken, bleek uiteindelijk te zwaar voor Henk.

De overige uitslagen in 3B brachten geen echte verrassingen. Titelfavoriet Pallas (gemiddelde rating maar liefst 2104) walste met 7˝-˝ over Esgoo 2 heen en bevestigde daarmee duidelijk de bedoelingen voor dit seizoen.

ASV 3 1924 - SVD 1 1967 3˝ - 4˝
1 Wouter Abrahamse 1950 - Henk Riepma 2131 1 - 0