SVD 2 VERLIEST EERSTE WEDSTRIJD
door Adri Maranus

De hernieuwde kennismaking van Doetinchem 2 in de 2e klas Osbo liep uit op een nederlaag. Vooraf was dat ingecalculeerd, maar de manier waarop gaf te denken. In en tegen WDC uit Duiven traden we aan met 2 invallers voor John Lutgens en Erwin Verhoogt. Gelukkig viel Bert in op zijn vertrouwde plek aan het eerste bord terwijl Gert-Jan als tweede invaller meedeed.
Het grote verschil met onze tegenstanders bestond hierin dat wij niets cadeau kregen, maar wel cadeautjes weggaven en dat terwijl Sinterklaas nog niet in het land is.
Thomas speelde voor het eerst in ruim 2 jaar weer eens extern. Het ontbreekt hem duidelijk aan wedstrijdritme. Weliswaar kwam hij een pion voor, maar dat woog niet op tegen zijn slecht ontwikkelde koningsvleugel die door zijn tegenstander vakkundig onder vuur werd genomen en al dra was er geen houden meer aan. Maar let op mijn woorden: Thomas komt er weer aan!
Adri speelde een symmetrische partij waar het evenwicht niet wezenlijk verstoord raakte. Na afruilen van alle lichte stukken resteerde een eindspel waar geen van beide spelers brood in zag, remise dus.
Ondertussen was Gerard een kwaliteit voor gekomen, konden we bij Henk een gezonde pluspion noteren, en had Gert-Jan een stuk voor 2 pionnen. Frans was in de opening een pion kwijt geraakt. Bij de familie Lenderink stond het gelijk. Niet gek al met al en dat ondanks het feit dat wij het met gemiddeld 100 Elo-punten minder moesten doen.
Maar dan, Henk geeft pardoes een stuk weg en zou kunnen opgeven. Hij doet dat niet, speelt wel heel erg lang door en verliest. Hij vraagt zich vervolgens af of Marino ook nog een cursus 'hoe voorkom ik blunders' in de aanbieding heeft.

Gerard, de jonge vader, heeft kennelijk inspiratie geput uit zijn nieuwe rol en speelt ijzersterk de laatste tijd met veel aandacht voor combinaties. Met mooie aanvalsmotieven maakt hij de partij koelbloedig af.
Ondertussen heeft Wim lange tijd een gelijkstaand eindspel van dame, toren en enkele pionnen gehad. Maar zo rond de klok van 11 gaat het mis; een paar vijandige dreigingen worden niet afdoende gepareerd en het loopt uit op verlies.
Zoon Bert speelt weer een partij zoals we die wel van hem kennen. Opeens enorme aanvalsdreigingen op de vijandelijke koning. Vrijwel niemand geeft nog een stuiver voor zijn tegenstander, het punt wordt al bijna genoteerd en toch eindigt de partij in remise. Of Bert ergens iets heeft laten liggen of dat zijn tegenstander zich inderdaad briljant verdedigde zal een nadere analyse moeten uitwijzen.
De stand is inmiddels 4-2 voor Duiven en gelijk komen zit er niet meer in voor ons. Frans kan hooguit remise maken. Hij doet ook manmoedig zijn best, maar kan toch niet voorkomen dat de pluspion van de tegenstander een steeds zwaarder gewicht in de schaal legt en uiteindelijk de doorslag geeft. Gert-Jan behoudt zijn materiële voorsprong. De stelling is gecompliceerd en de tijd begint te dringen. Hij kiest terecht eieren voor zijn geld en berust in herhaling van zetten.
Conclusie: als we in het vervolg minder cadeautjes weggeven hoeven we niet te wanhopen.

WDC 1733 - SVD 2 1633 5½ - 2½
1 Jeroen Kersten 1852 - Bert Lenderink 1844 ½ - ½