WAAROM MANNEN VERBODEN ACHTER HET BORD ZIJN.
door Marije van der Hoff
 

Op het toernooi in Utrecht waar ik laatst aan mee deed, moest ik tegen een dame spelen. Na een tijdje na de wedstrijd te hebben zitten kletsen kwam ze met een toernooi aanzetten waarvan ik nog nooit gehoord had. En wel in Deurne. En dan hoor ik mensen al denken waar ligt dat? In Brabant om precies te zijn. In de buurt van Eindhoven en Helmond. Ik weet het, je zal wel denken wat een end vanuit Doetinchem. Laat het zo zijn dan mijn lieftallige moeder en haar vriend in Nijmegen wonen. Dat scheelt al een ruim een uur slaap. Op vrijdag 14 oktober was ik al naar Nijmegen vertrokken.

En op 15 oktober vroeg met de trein (8.22uur) vertrokken naar Deurne. Eenmaal in het wijkgebouw in Deurne aangekomen, heb ik me aangemeld en €10 betaald. We kregen een consumptiebon en een lot. Wat bleek: in totaal 15 aanmeldingen. De meesten zullen wel denken: maar 15. Ja, dat lees je goed, want het is een damestoernooi. Iedereen had 30 min p.p.p.p. en vijf rondes in totaal.

De eerste ronde begon om 10.45uur. Iedereen zat op tijd. Dus we begonnen maar. Na heel benauwd gestaan te hebben kon ik toch nog ontwikkelen. Na een foute terugslag kon ik het opgeven. Want ik moest met de Dame terug slaan(dit had ik ook in gedachte) wat doet ik, ik pak verkeerd terug. Na me zelf inwendig vervloekt te hebben, weer met goede moed aan de 2de ronde. Die was spannend, want ik stond wel behoorlijk achter, (waar ik normaal al opgegeven heb) maar aangezien mijn tegenstandster bijna geen tijd meer had, gewoon zoals Henk altijd dan zegt: “gewoon doorbateren”. Maar helaas, ze zag in de laatste minuut nog de juiste zetten, dus heel netjes opgegeven.

 

En toen kregen we een lunch. Een lunch war je u tegen zegt. Je had een keuze uit pompoensoep of tomatensoep met eigen gedraaide soepballetjes. En je had ruime keuze uit bolletjes met kaas met tomaat, komkommer en ei of vleeswaren met sla en ei of een krentenbol. Daarnaast nog melk, karnemelk, thee of koffie. Een echte lunch die goed verzorgd is. En de beide soepen waren vers gemaakt. Daarna nog een kwartier lekker gewandeld, en toen moesten we weer achter het bord plaats nemen.

Bij de derde partij kneep ik hem weer aardig, maar zij maakte een fout. Ik wist maar ternauwernood te winnen met het Paard en een Toren. En bij mijn vierde en vijfde partij verloor ik op ervaring.

Om 17.13 de trein weer richting naar huis. En ook al ging ik met 1 punt naar huis, ik had een heel leuk, gemoedelijk en gezellig toernooi. Waarschijnlijk ga ik volgend jaar weer. Ook al is het een rot end. Want ik was om ongeveer 20 uur thuis.