VERRASSENDE MAAR VERDIENDE OVERWINNING SVD 3
door Gert-Jan Zonneveld
 

Een betere kop kon ik ook niet bedenken, dus leen ik deze kop maar van Benno. Want verdiend was de overwinning voor de Doetinchemmers, die vooraf al hadden getekend voor een 3-3 uitslag.
Dinsdagavond in het bijzondere complex van de voormalig DRU fabrieken in Ulft, was het basis zestal present om de degens te kruisen tegen het team van Gendringen, op voorhand toch licht favoriet gezien het positieve verschil in rating. Maar de charme van het 3e team is toch wel dat ze bereid zijn om te knokken als het er om gaat, zo ook vanavond.

Teamleider Gert-Jan gaf het goede voorbeeld door in 16 (!) zetten met zwart in een Konings- Indiër te winnen van de sterkste speler van Gendringen, Paul van Aken. Deze speelde de opening iets te frivool, waardoor zijn e-pion op een gegeven moment in ademnood kwam. Soms is schaken gewoon simpel rekenen; Gert-Jan had deze pion 4x onder schot genomen en wit kon deze maar 3x dekken. De e-pion verdween in het doosje, en wit pleegde vervolgens harikiri door verder te ruilen op e4 wat hem op stukverlies, stukverlies of stukverlies kwam te staan, waar een beurt overslaan beter was geweest. Tegenstander Paul van Aken liet zich dit niet meer verder bewijzen en gaf zich sportief gewonnen.
Helaas was de voorsprong van korte duur doordat Bjorn zich op bord 6 vreselijk liet beetnemen door zijn tegenstander. In een Larsen opening (1. b3) bereikte hij met zwart gelijk spel, en op een zeker moment had Bjorn alleraardigste dreigingen in de stelling gevlochten, maar durfde niet door te zetten (Pxc2+ was een alleraardigste zet geweest voor hem). In een moment van schaakblindheid liet hij zijn dame slaan, en met deze materiële voorsprong wist zijn tegenstander Subara Remzo wel raad, en ondanks nog enkele missers van zijn kant, werd Bjorn tot opgave gedwongen. Komt wel goed Bjorn, blijven oefenen, spelen en de punten gaan komen!

Micha van Doren kwam niet verder dan remise tegen Frank Aalders; een ietwat aparte openingsopzet van beiden kwam niet echt goed uit de verf, en zeker toen Micha zijn paard op a2 op stal zette, dacht ik dat zwart erop en erover zou gaan. Gelukkig zag de tegenstander van Micha het niet helemaal en bood remise aan, welke Micha vliegensvlug accepteerde.
Benno was voor de gelegenheid tactisch op bord 1 geposteerd, en hij kweet zich superieur van zijn taak; in een gesloten Siciliaan stond hij de gehele partij een tikje beter, en toen zijn tegenstander Wim Aalders een kleinigheidje overzag, wat resulteerde in stukverlies, kon Benno een punt op het scorebord brengen.
Marije moet ik toch enigszins vermanend toespreken; om na 1. d4 d5 2. Lg5 de zet 2. … f6 ? te spelen is of heel revolutionair of totaal gespeend van enig strategisch besef. Oké de opening werd wel overleefd, maar een gatenkaas was het allemaal wel. Toen Marije ook nog eens een paard op d4 liet instaan, en enige zetten later ook nog eens haar dame kwijtraakte stond de uitslag meer dan vast. Dat het nog even duurde lag meer aan de tegenstander, dan aan de verdedigingskunsten van Marije. Toch maar eens de openingstheorie bekijken Marije, dan komt het verder wel goed (dat weet je ook wel!).
Uiteindelijk werd Philip matchwinner door zijn tegenstander, toch wel menig hoek van het bord te laten zien. Een rustige opening van beide kanten, waar na een verkeerde afruil tegenstander Miltenburg een stuk achter kwam. Philip oogde nog wat onzeker (was bijna ontvankelijk voor een remiseaanbod!) maar maakte het met een mooi matbeeld af.

Een verrassende maar verdiende overwinning voor de onzen; de volgende ronde wacht ons de favoriet in deze poule Zevenaar 2. Op voorhand een kansloze missie, maar je weet het maar nooit met het 3e !!!

 
Gendringen 1525 - SVD 3 1342 2˝ - 3˝
1 A.W. Aalders 1522 - Benno Thomassen (w) 1379 0 - 1
2 P. van Aken 1638 - Gert-Jan Zonneld (z) 1543 0 - 1
3 F. Miltenburg 1554 - Philip Schyns (w) 1551 0 - 1
4 G. Weijkamp 1490 - Marije v.d. Hoff (z) 1031 1 - 0
5 F. Aalders 1421 - Micha van Doren (w) 1206 ˝ - ˝
6 R. Subara - - Bjorn Theissen (z) - 1 - 0