EEN MOOIE OVERWINNING VOOR SVD 2
door Cees Nederkoorn
 

Ditmaal begon ons tweede team overdonderend. De gasten hadden nauwelijks het eerste kopje koffie op, of Wim Lenderink noteerde al het eerste punt: bij een slagenwisseling werden beide dames van het bord gehaald, maar aan het eind bleef Wim met een toren meer achter. Niet veel later zorgde zoon Bert voor de tweede overwinning. Zijn tegenstander had vol vertrouwen een kwaliteit geofferd en dacht met twee centrumpionnen een ruime compensatie te hebben. Maar Bert toonde met een aantal krachtzetten aan dat het niet een kwaliteit maar een heel stuk was dat wit geofferd had. Na nog een aantal sterke zetten had Bert het punt binnen.
Henk had zijn partij nogal tam opgezet en werd door zijn tegenstander resoluut van het bord gezet.
Inmiddels had Gerard een remise gescoord. Hoe dat ging is mij ontgaan; hij leek me steeds nogal gedrongen te staan, maar blijkbaar was er weinig aan de hand.
Toen was de beurt aan Frans. Na een franse opening bleven beide spelers met dame, toren en ongelijke lopers zitten. Frans wist zijn stukken het eerst in stelling te brengen. Toen hij een batterij van dame en loper op de lange diagonaal dreigde op te zetten, gaf zijn tegenstander in arren moede maar een stuk weg, om niet in een matnet te komen. Er werd nog even doorgespeeld, maar toen Frans tenslotte een gaatje voor zijn koning maakte was het volgende punt binnen.

3,5-1,5 met nog drie partijen te gaan! Wat een weelde! Thomas stond beter, Adri slecht en bij John was het een koffiehuisstelling waar niemand iets van begreep.
Adri zat vreselijk in de klem en kon alleen een beetje met zijn stukken heen en weer schuiven, wachtend op de fatale doorbraak. Die was niet te voorkomen. Ik zag het aankomen, zei hij berustend. Ik wist dat het lang zou duren, maar het was op zet 20 al hopeloos.
Thomas liet zien dat hij het nog niet verleerd is. Zijn opponent werd in de klem gehouden, moest een pion opgeven en werd daarna in het eindspel vakkundig weggeschoven.
Daarna schaarden we ons allen rond het bord van John. Hij speelde tegen ons vroegere lid Philippe Friesen. Zoals ik al zei, koffiehuisschaak van de bovenste plank. Overal hangende stukken, twee koningen in gevaar. Wit pakte een stuk, zwart haalde een dame, wit kreeg er een toren voor terug, zwart dreigde met mat, wit pareerde en ging op zijn beurt op jacht naar de zwarte koning, zwart joeg de witte koning over het bord, versmaadde eeuwig schaak.....en werd mat gezet. En dat alles met de laatste minuten op de klok. Een prachtig spektakelstuk, met John als de gelukkige.
Een mooie overwinning!

 
SVD 2 1655 - Koningswaal 1714 5½ - 2½
1 Bert Lenderink 1841 - Hamoen Habibi 1786 1 - 0
2 John Lutgens 1728 - Philippe Friesen 1792 1 - 0
3 Thomas Bijl - - Luuk Saris 1764 1 - 0
4 Adri Maranus 1681 - Marcel Lever 1842 0 - 1
5 Frans Kuggeleijn 1634 - Gerrit Gerrits 1763 1 - 0
6 Henk Hamer 1622 - Freek Bosse 1658 0 - 1
7 Gerard Rückert 1625 - Arnold Hoekstra 1587 ½ - ½
8 Wim Lenderink 1451 - Marinus Mulders 1521 1 - 0