DOETINCHEM 3 AFGEDROOGD
door Gert-Jan Zonneveld
 

Dinsdag 6 december mocht het 3e team van Doetinchem het opnemen tegen de favorieten in deze poule 3F, Zevenaar 2. Zevenaar 2 is, met een gemiddelde rating van dik 1640 punten, veruit het sterkste team in deze poule, en vooraf had ik als teamleider ook geen illusies dat we überhaupt een kans zouden maken, ik calculeerde hier een verlies in. Maar om nu met 0-6 te verliezen, nee dat had ik nou ook weer niet verwacht. Een relaas:
We hadden besloten om met Micha op 1 en Marije op 2 voor een tactische opstelling te kiezen in de hoop dat Philip, Benno en ondergetekende op de midden borden kansen zouden krijgen. Micha kreeg geen schijn van kans tegen Edzard Bosch van Rosenthal, die met een goed getimed loperoffer op h7 een beslissende mataanval in handen kreeg.
Marije speelde de opening met wit vrij goed, maar raakte in de overgang naar het middenspel het spoor bijster, waardoor haar koning het open veld in moest, en hier wist tegenstander Jeroen van der Poel wel raad mee. Marije spartelde nog wel even tegen, maar mat was uiteindelijk onontkoombaar.
Op de andere borden stonden Philip en Bjorn erg goed en Benno en Gert-Jan ietsje minder.
Philip had door een prachtig torenoffer 2 vijandelijke stukken weten buit te maken en allerlei mooie kansen op koningsaanval. Een moment van onoplettendheid kostte hem echter zijn loper, waarmee Philip dus een kwaliteit achter kwam te staan. De kwaliteit werd uiteindelijk een volle toren, en nadat vage kansen op eeuwig schaak vakkundig waren tegengegaan door zijn tegenstander Andre Arents moest Philip zijn koning omleggen.

Benno stond ietsje minder, maar was nog niet in verliesgevaar totdat hij zijn loper op a2 liet vastmetselen. Zwart speelde toen feitelijk al met een stuk meer, en nadat Benno ook zijn toren nog in liet slaan, was het gedaan met de koopman.
Gert-Jan beleefde ook een moeilijke avond; wit stond de gehele partij beter, en Gert-Jan moest alle zeilen bijzetten om niet het loodje te moeten leggen. Uiteindelijk wist zijn tegenstander een pion te winnen, met behoud van initiatief en toen ook nog een 2e pion het loodje legde, restte hem niet anders dan zijn tegenstander Daan Meiboom te feliciteren.
Bjorn stond vanuit de opening straal gewonnen; tegenstander Henk Hermsen had het zwaar en moest een kwaliteit inleveren. De witte druk bleef echter aanhouden en iedereen dacht dat Bjorn wel zou winnen. Een moment van verstandsverbijstering kostte hem een complete loper en dit materiële voordeel liet Henk Hermsen zich niet versmaden en bracht daarmee de uiteindelijke score van 0-6 op de borden.
In Januari van het nieuwe jaar mag Doetinchem weer aan de bak in en tegen Terborg. Nog 1 x winnen en misschien ergens nog een gelijkspelletje en we kunnen ons handhaven, maar dat zal nog een moeilijke opgave blijven.

 
SVD 3 1342 - ZEVENAAR 2 1639 0 - 6
1 Micha van Doren (w) 1206 - Edzard Bosch van Rosenthal 1705 0 - 1
2 Marije v.d. Hoff (w) 1031 - Jeroen van der Poel 1670 0 - 1
3 Gert-Jan Zonneld (z) 1543 - Daniel Meiboom 1639 0 - 1
4 Benno Thomassen (z) 1379 - Hans Corbeel 1575 0 - 1
5 Philip Schyns (w) 1551 - André Arents 1640 0 - 1
6 Bjorn Theissen - - Henk Hermsen 1602 0 - 1