ELS REDT DOETINCHEM
door Roel Evertse

Hoe vaak heb ik niet geschamperd op dat domme computer-patiencen van mijn Els? Hoe vaak heb ik mij niet smalend uitgelaten over haar ‘prestaties’ op IT-gebied? Ja, hoe vaak ben ik geen harteloze echtgenoot geweest in al die jaren met haar? Lieve Els, ik neem het allemaal terug, ik bied in dit openbare domein mijn meest nederige excuses aan en ik doe nooit, nee nooit meer naar tegen je, want je bent goud waard geweest voor mijn SV Doetinchem! Wat was het geval? Zoals ik in mijn vorige wedstrijdverslag al aangaf, is een van de taken van de teamleider het op de juiste plaats en tijd bijeendrijven van een achttal spelers. Meestal gaat dat goed, maar het blijven schakers, geen kuddedieren dus. Deze keer speelden we niet in het Denksportcentrum, maar in de kelder van Café De Bank en om het extra moeilijk te maken was het aanvangstijdstip 12.00 uur in plaats van het gebruikelijke 13.00 uur. Die opgave bleek voor Marino te hoog gegrepen. Nu arriveert hij meestal wat laat, dus om kwart over 12 was niemand nog echt ongerust, maar tegen half een was het tijd voor crisisberaad. Niemand bleek zijn nummer paraat te hebben - nee, ik ook niet, het lag dus eigenlijk aan mij, zullen we maar zeggen! - , telefoonboeken bestaan kennelijk niet meer en de laatste hoop was gevestigd op mijn Els. Ze was thuis, had de laptop aan staan, en wist zo waar vlot het document ‘ledenlijst SV Doetinchem’ te vinden en het telefoonnummer van Marino door te geven. Toen moest Marino nog gebeld worden en dat lukte ook nog. In zijn haast verbrak hij bij de mededeling dat we al bijna drie kwartier bezig waren bijna de verbinding, maar iets in zijn onderbewuste deed hem uitroepen: ‘Waar!?’, zodat Gerard nog net ‘De Bank!!’ kon gillen. Een luttel kwartiertje later, maar ruim binnen het reglementaire uur kwam Marino zwaar hijgend over de finish.
Daar word je nou oud van als teamleider…

Het pleit voor Marino, maar zeker ook voor zijn tegenstander Menno Monsma, dat ze spoedig alle opwinding achter zich konden laten. Het werd een boeiende partij, die uiteindelijk in remise eindigde.

Ook de partij tussen Sander en Kirsten Solberg eindigde onbeslist. Kirsten had een pion gegeven voor initiatief, maar meer dan herovering van de pion zat er niet in.

Bert heeft het niet de laatste tijd. Wel kwam hij met een prettig voordeeltje uit de opening. Niet voor niets wordt de Schlechter-variant wel de ‘slechtere variant’ genoemd, maar Bert kwam op ernstige dwaalwegen terecht, moest opboksen tegen een vrije a-pion, die een stuk en de partij kostte.

In de partij van Marius lijkt het evenwicht nergens verbroken te zijn geweest. Uiteindelijk resteerde een potremise pionneneindspel.

Zelf kwam ik door onhandig gemanoeuvreer behoorlijk onder druk te staan, maar in wederzijdse tijdnood wist ik het nog gelijk te trekken.

Kees was na twee zetten niet ‘out of book’, maar wel ‘out of memory’ vanwege een zeldzame variant die Frank Grube hem voorzette. Kees stak veel tijd in het vinden van begaanbare wegen in een inderdaad zeer complexe stelling, maar slaagde daar maar half in. Zoals we echter van hem gewend zijn bleef hij de rust zelve en ook opkomende tijdnood bracht hem niet uit zijn evenwicht. Wel zijn tegenstander, die zich in nog steeds onduidelijke stelling pardoes liet mat zetten.

Dat was in zekere zin een meevaller. Een tegenvaller was het verlies van Theo, die naar het schijnt ergens gewonnen zou hebben gestaan. Voor de minder begaafde toeschouwers leek het alsof hij er regelmatig afgeschoven werd.

En toen moest Henny zien te winnen… En hij won! Op zijn sloffen, dacht een ieder die in de loop van de middag de stelling aanschouwde. Ook tegenstander Remko Algera, die dapper volhield, zag er helemaal niets meer in. Maar Henny begon vreselijk te knoeien, vreesde zelfs te zullen verliezen, was de wanhoop nabij, maar raapte zich met een beetje hulp van de tegenstander mentaal bij elkaar en won, in de herkansing. Eindstand: 4-4.

SV DOETINCHEM 1961 - ESGOO 2 1947 4 - 4
1 Theo Goossen 2026 - Henk Bernink 2097 0 - 1