ONVERDIENDE NEDERLAAG SVD 2
door Adri Maranus
 

En weer ging het in het laatste kwartier mis. Wat kan schaken toch wreed zijn. Zo onrechtvaardig dat Frans na afloop verzuchtte ‘ik stop voorlopig met schaken’. Hopelijk heelt een nachtje slapen de wonden.
Onze tegenstanders van Zutphen 2 begonnen goed. De eerste, en wat later bleek de enige, remise viel al snel aan bord 3. Bij de partij van Thomas verdwenen in hoog tempo de stukken van het bord en er resteerde een remisestelling. Adri onderstreepte zijn zwakke optreden van de laatste tijd door op een nog vol bord op de 22ste zet zijn dame te laten vangen zonder ook maar enige compensatie. Wim deed uiteraard goed z’n best maar was niet opgewassen tegen de steeds verder oprukkende stukken en pionnen van zijn tegenstander. Maar hiermee had Zutphen voorlopig het kruit verschoten. De overige borden stonden remise-achtig of voordelig voor ons.
Henk speelt het toreneindspel van wederzijds 2 torens en 7 pionnen wat handiger dan zijn tegenstander. Hij komt een pion voor en schuift de pot eenvoudig uit. Gerard zat door een brandend benzinestation bij Utrecht urenlang in de file, belde dat hij rechtstreeks naar Zutphen zou gaan en arriveerde daar even voor achten. Hij was door dit ongemak geenszins van slag en produceerde een prima partij. Zijn overwicht resulteerde eerst in pionwinst waar later nog eentje bijkwam. Het overblijvende eindspel van paard + 5 pionnen tegen paard + 3 pionnen was nog lastig genoeg maar wel gewonnen. Inmiddels 2½ - 2½ als tussenstand. Maar een blik op de resterende 3 borden deden het beste verwachten. John ongeveer gelijk en Frans en Bert gunstig voor ons.

 

Bert slaagde er wederom in een razend ingewikkelde partij te produceren. Hij kreeg groot voordeel, maar wel ten koste van veel tijd. Met nog zo’n 5 minuten voor Bert en een half uur voor zijn tegenstander bood de laatste remise aan. Bert moest van teamleider Adri doorspelen wat de tegenstander de opmerking ontlokte ‘wat een linke teamleider heb jij’. Helaas overzag Bert de prachtige zet 32. Dxg6 die geforceerd zou winnen. In plaats daarvan deed hij een minder dwingende zet en nu ging de tijd een rol spelen. Misschien was het nog remise op dat moment maar het draaide uit op verlies. Inmiddels had John gewonnen. Zijn tegenstander wikkelde foutief af en John won het pionneneindspel.
Frans had de qua rating zwaarste opponent getroffen maar is in zulke situaties op zijn best. Hij speelde een agressieve aanvalspartij en kwam na de opening prachtig te staan. Zijn tegenstander rechtte de rug en wist het middenspel zo te behandelen dat de partij weer remise kenmerken kreeg. Met nog ca 2 minuten voor Frans en ca 1 minuut voor de tegenstander mocht Frans remise aanbieden. Dat past ook bij Frans om iemand in gelijke stelling niet door de klok te jagen. Op het remise aanbod kwam geen antwoord waarop de verbouwereerde Frans voor zijn volgende zet een stuk aanraakte wat niet kon zetten zonder verloren te gaan. Gedesillusioneerd gaf Frans op en het team aanvaardde ontgoocheld de thuisreis. Dooddoeners als ‘het is maar een spelletje’ helpen dan niet.

 
ZUTPHEN 2 1695 - SVD 2 1681 4½ - 3½
1 Willem Oving 1791 - Bert Lenderink 1841 1 - 0
2 Olav Wilgenhof 1703 - John Lutgens 1728 0 - 1
3 Wouter Rotengatter 1734 - Thomas Bijl 1864 ½ - ½
4 Gerrit Ruegebrink 1692 - Gerard Rückert 1625 0 - 1
5 Rob The 1803 - Frans Kuggeleijn 1634 1 - 0
6 Hans de Vos 1707 - Adri Maranus 1681 1 - 0
7 Wim van Haaster 1636 - Henk Hamer 1622 0 - 1
8 Harry de Rover 1492 - Wim Lenderink 1451 1 - 0