SVD 2 DELFT ONDERSPIT TEGEN TORENJEUGD
door Adri Maranus
 
Met invallers voor Thomas en Frans moesten we op een vrijdagavond in Arnhem aantreden tegen De Toren 4, hoofdzakelijk samengesteld uit veelbelovende jeugd. Het leek een beetje op een strijd tussen goedwillende amateurs, die uiteraard hun best deden, tegen een ploeg topsporters in spé. Vooraf werd de jeugd duidelijk gemaakt wat er van hen verwacht werd, en na afloop van elke partij werd de partijnotatie ingeleverd en werd de partij ogenblikkelijk samen met een sterke speler geanalyseerd. Hadden wij binnen onze vereniging maar een aantal van deze talenten met bijbehorende begeleiding!
Het eerste punt was voor Doetinchem. Wim had een goede openingsbehandeling, won een pion en bezorgde de tegenstander ook nog een dubbelpion. De opening ging geruisloos over in het eindspel en omdat Wim niet gerokeerd had stond zijn koning meteen gunstig. Via kwaliteitswinst werd de pot bekwaam uitgeschoven. Daarmee was ons kruit geruime tijd verschoten. Er volgden 4 kansloze nederlagen. Henk verloor al snel zoveel materiaal dat hij al veel eerder had kunnen opgeven. Benno moest tegen zo’n overmacht aan Elo-punten opboksen dat er geen houden aan was en John werd langzaam maar zeker alle speelruimte ontnomen en kon niet anders dan opgeven. Gerard moest het opnemen tegen de 11jarige benjamin van de tegenstanders, die het grootste deel van de partij met de knieën op de stoel achter het bord zat. Hij had er op die manier goed zicht op en gaf Gerard geen enkele kans en besloot de partij met een keurig mat.
  Adri trof een 13jarige tegenstandster en werd door haar rustige zetten min of meer in slaap gewiegd. Na de opening kwam hij allengs minder te staan en kwaliteitsverlies dreigde. Hij kreeg echter de kans om via een combinatie ook een kwaliteit te winnen. Daarna werd tot remise besloten hoewel de analyse later uitwees dat hij toen wellicht iets beter stond. Gert-Jan speelde als invaller op bord 4 een zware partij. Hij leek overlopen te worden op zijn koningsvleugel, kwam wat minder te staan, maar verdedigde zich inventief. Op het moment dat de remisehaven in zicht leek kreeg hij plotsklaps een toren cadeau en daarmee het volle punt.
Bert tenslotte speelde aan bord 1 een mooie partij tegen een sterke tegenstander. De partij ging gelijk op, zij het dat beide spelers zo op het oog wat kansjes onbenut lieten. In een zinderende slotminuut haalden beiden een dame die ook weer afgeruild werden. Toen de laatste pion geslagen werd en het dus echt remise was resteerden op beide klokken luttele seconden.
Na deze toch wel kansloze 5-3 nederlaag zullen we het om degradatie te ontlopen van de 2 laatste ronden moeten hebben.
 
DE TOREN 4 1592 - SVD 2 1613 5 - 3
1 Bart van Onzen 2008 - Bert Lenderink 1799 ½ - ½
2 Frank van Hoorn 1675 - John Lutgens 1762 1 - 0
3 Erik minderman 1740 - Benno Thomassen 1386 1 - 0
4 Alec Wolters 1536 - Gert-Jan Zonneveld 1553 0 - 1
5 Geert van Hoorn 1403 - Gerard Rückert 1675 1 - 0
6 Karl Denijs 1732 - Henk Hamer 1613 1 - 0
7 Quirine Naber 1336 - Adri Maranus 1664 ½ - ½
8 Noah Goldsmid 1308 - Wim Lenderink 1450 0 - 1