SVD 2 IN DEGRADATIEZORGEN
door Kees Nederkoorn

Een cruciale wedstrijd voor ons team, dat onderaan de ranglijst bungelt.
In een ruim en goedverlicht Brewinc, waar nog een lichte vislucht hing als overblijfsel van de daar eerder gehouden kookcursus, begon Doetinchem goed door een snelle overwinning van Henk.
Hij verloor weliswaar eerst een pion, maar daar schrok zijn tegenstander blijkbaar zo van dat die een kwaliteit en vervolgens nog een paard inleverde. Daarna bleef het een tijd rustig: op alle borden een gelijkopgaande strijd. Wim begon met een opmars in het centrum, maar zijn opponent pareerde goed en hield er een pion aan over, die hij in het eindspel vakkundig verzilverde.
Gerard had intussen een spectaculaire stelling gekregen: Hij won een loper tegen een paar pionnen, maar zijn koning kwam wel erg op de tocht staan. Toen hij de dames ruilde, had zijn loper weinig in te brengen tegen het zwarte pionnencentrum en was remise onvermijdelijk.
In de overige partijen was het overal duwen geblazen. John was de duwer, maar Adri en Bert moesten tegenwicht geven. Bij Frans werd slechts licht geduwd, en Thomas probeerde door het duwen zijn materiale achterstand te compenseren.
Bert wikkelde als eerste af naar remise, daarna Adri. John wist zijn voordeel steeds uit te breiden en won verdiend.
Frans had een stelling waar hij zelf niet erg meer in winst geloofde, al had hij een paard tegen een slechte loper. Zijn paard sjeesde het hele bord over, terwijl zijn tegenstander met zijn loper heen en weer ging. Ik denk dat de remisemarge nergens echt overschreden is.
Intussen zat Thomas te zwoegen: zijn vrijpion verdween en de witte lopers werden steeds sterker.
Hij hield het lang vol, maar uiteindelijk was er geen kruid tegen gewassen.
Dat betekende een gelijk spel. Een terechte uitslag, maar ons team heeft daar weinig aan en de kansen op behoud zijn uiterst klein geworden.

SVD 2 1678 - EDESE SV 2 1661 4 - 4
1 Bert Lenderink 1799 - Hans Thuijls 1745 ½ - ½