DERDE VERLIES OP RIJ VOOR SV DOETINCHEM
door Roel Evertse

Voor de derde achtereenvolgende maal heeft SV Doetinchem verloren. Vijf remises en drie nederlagen waren het trieste resultaat. Nu moet gezegd dat Hardenberg een zeer sterk team heeft, dat vreemd genoeg geen rol speelt in de strijd om het kampioenschap. Bovendien was de tegenstander in de sterkste opstelling opgekomen, terwijl wij het moesten stellen zonder Marino Küper en ondergetekende die zichzelf een paar dagen geleden had uitgeschakeld door een onbedoelde kopstoot. Voor straf mocht ik voor wedstrijdleider spelen.

Henk moest drie kwartier wachten eer zijn tegenstander verscheen. Geen hogere psychologie van Ludger Höllman, maar gewoon op dwaalwegen geraakt in de Achterhoek. Misschien vanwege de tijdsachterstand gebruikte hij de voorzet om zo snel mogelijk remise te maken door herhaling van zetten.

In de partij tussen Theo Goossen en Caroline Slingerland gebeurde ook weinig opwindends: remise.

Invaller Thomas Bijl kwam wat minder uit de opening, maar speelde frank en vrij en stond na dameruil zeker niet slechter. Winst was echter eveneens een illusie: remise.

Onze andere invaller, Bert Lenderink, beleeft een beroerd seizoen. Nu ging het lange tijd goed en eigenlijk wel zeer goed tegen zijn veel hoger gerate tegenstander Richard Hendriks. In opkomende tijdnood echter raakte hij de draad (en pionnen) kwijt met een nederlaag als gevolg.

Ook Henny leek goede kansen te hebben tegen de vijandelijke koning, maar begon in tijdnood te knoeien. Dat hij uiteindelijk door tijdsoverschrijding verloor was een bijkomstigheid.
  De boeiendste en zonder meer hoogstaande partij werd gespeeld door Kees Nederkoorn en Bram Klapwijk. Kees offerde in de opening een pion, later een stuk, won weer een kleine kwal terug, koningsaanval, tegenaanval, tijdnoodspektakel, reconstructie, kortom de toeschouwers kwamen niets te kort. Of het allemaal foutloos was viel niet te beoordelen, maar beide spelers konden vrede hebben met de remise door herhaling van zetten.

Marius verdedigde zich actief door een stuk tegen twee pionnen te offeren. Hij had goed gezien dat zijn actieve torens voldoende compensatie boden voor de lichte materiële achterstand. Rond de 40e zet ging het echter mis, toe hij tegenstander Jan van der Veen de gelegenheid bood om het zwarte pionnenfront op te blazen.

Sander wist een lastig eindspel lange tijd goed te keepen. Uiteindelijk kwam er een pionneneindspel op het bord, dat lastig te beoordelen leek. Mogelijk heeft Johan Offringa toch ergens een bootje gemist. Het werd remise.

Door deze nieuwe nederlaag staan we nog maar één matchpunt boven de fatale streep. De kans op degradatie is echter zeer klein. WSG, onze volgende en laatste tegenstander, is reeds gedegradeerd – we kunnen dus niet uitsluiten dat we weer eens een keertje winnen! - en concurrenten ESGOO 2 en Almelo treffen respectievelijk Philidor 1847 2, dat nog zeer reële kampioenskansen heeft, en Hardenberg, dat vast en zeker nogmaals zijn sportieve plicht zal willen doen. Toch??

SV DOETINCHEM 1931 - XIDATA SV HARDENBERG 2073 2½ - 5½
1 Henk Riepma 2053 - Ludger Höllman 2197 ½ - ½