SVD 2 SLUIT AF IN "STIJL
door Adri Maranus

De gezamenlijke slotronde van de Osbo-klas 2C, seizoen 2011-2012 vond op 20 april plaats bij De Toren jeugd in Arnhem. Het seizoen is afgelopen en dat is maar goed ook. Het was een teleurstellend , je kan ook zeggen waardeloos, jaar waarin we op geen enkele manier konden voldoen aan de toch bescheiden doelstelling om niet te degraderen. We waren al gedegradeerd, hadden dus niets meer te verliezen, en toch slaagden we erin om tegen de grootste nederlaag van het hele seizoen aan te lopen tegen middenmoter Variant. Slechts 3 op zich verdienstelijke remises werden behaald door John, Thomas en invaller Gert-Jan. De rest verloor, ook Henk die als enige lange tijd voor de winst kon gaan op basis van voorsprong in materiaal. De nummers 3 en 4 uit de interne competitie, Adri en Frans, werden op een ontluisterende manier van het bord geschoven.
Wat is er toch aan de hand met ons tweede en meer algemeen met SVD?
Vraag het aan de spelers van het tweede en je hoort iedereen zeggen dat de degradatie onnodig en in elk geval ongelukkig was. Hebben we misschien een te hoge pet op van onszelf? Als je naar de gemiddelde rating kijkt in 2C zou je dat niet zeggen, of zijn onze ratingcijfers geflatteerd? Feit is wel dat veel partijen bij ons zijn mis gegaan in het laatste uur. En dat laatste (vierde) uur spelen we intern nooit bij het tempo van 1½ uur. Ook wordt de interne competitie niet als buitengewoon uitdagend gezien. Intern speelt vooral het kleine groepje van spelers van het tweede en het derde team, aangevuld met Kees en Theo, en soms 1 of 2 andere spelers van het eerste. Het eerste team is dus bijna een op zichzelf staand fenomeen binnen de vereniging. Er is weinig wisselwerking.
Kijkend naar de situatie voor volgend jaar zien we dat we 1 team in de 3e klas KNSB hebben en 2 teams in de 3e klas Osbo. Gekker kun je het niet bedenken. Gestreefd zou moeten worden naar een veel evenwichtiger opbouw van de speelsterkte van de leden, alsmede naar een uitdagender interne competitie. Wellicht kan het zoeken naar samenwerking binnen de Achterhoek, wat vandaag de dag op meerdere terreinen zichtbaar is, de schaakwereld tot voorbeeld zijn!

SVD 2 1648 - Variant 1632 1½ - 6½
1 John Lutgens 1728 - Richard Rieksen 1793 ½ - ½