SNEKER AVONTUUR LOOPT GOED AF VOOR SV DOETINCHEM
door Roel Evertse
 
Even gingen de gedachten terug naar een jaar of vijf terug, toen we het seizoen in Friesland begonnen met een smadelijke nederlaag tegen het zwakke Drachten. Ook nu dreigde er tegen het op papier zwakke Sneek 2 allerlei narigheid en moesten we vrezen voor een nieuwe zeperd in Friesland. Dat het uiteindelijk nog allemaal goed kwam had niet eens zozeer te maken met mazzel, maar meer met een betere ‘balvastheid’ van de onzen.

Na precies een uur spelen stonden we al met 1-0 achter. Nee, geen reglementair punt wegens niet komen opdagen, maar een geweldige miskleun van onze Kees Nederkoorn was de oorzaak. De trouwe lezers van mijn verslagen weten dat ik ‘onze eminente voorzitter’, zoals ik hem graag noem, hoog heb zitten en hem nooit op de hak neem. Nu zou zich eindelijk een ideale gelegenheid aan tot spotternij aandienen, ware het niet dat zijn nederlaag zo deerniswekkend was (categorie ‘ik stop met schaken’), dat ik uit piëteit er het zwijgen toe doe.
Na twee uur stond het alweer 1-1. Henk leek een uiterst onplezierige middag tegemoet te gaan in een eindspel waarin hij slechts kon keepen, maar tegenstander Selwin Keuning blunderde zo maar een stuk weg. Dat was een behoorlijke meevaller, maar Marino liet helaas een mooie kans in een goed eindspel lopen en moest in remise berusten.
Gerard speelde een gecompliceerde partij. De transactie kleine kwal minder tegen twee pionnen pakte echter niet goed uit. De vijandelijke lopers bleken ijzersterk en Gerard kreeg zijn pluspionnen niet aan het lopen.
  Sander bleef een weerzien met Anna Maja (zie: De tranen van Anna Maja) bespaard, maar had wel weer te maken met een zeer jonge tegenstander. Dit keer speelde Sander gewoon geconcentreerd ‘tegen het bord’ en won na pionwinst gedecideerd het eindspel.

Tussenstand 2½-2½ met beroerde perspectieven voor Doetinchem: John bijna verzopen in zijn eigen Wolga, ondergetekende vanuit een mislukte opening een stelling met veel ademnood en alleen Theo had een prettige, maar zeker nog geen gewonnen stelling. Het pakte allemaal goed uit. John wist met zijn stukken binnen te dringen. De opluchting over zijn wederopstanding was zo groot dat hij remise aanbood in inmiddels betere stelling, maar hij deed dat in het belang van het team, omdat schrijver dezes in de tijdnoodfase duidelijk slagvaardiger had geopereerd dan zijn tegenstander en een winnende aanval had gekregen en ook Theo na een malle en onnodige koningswandel de vis op het droge wist te krijgen.

Een 5-3 overwinning en die is zeer welkom in een sterke poule 3B met onder meer Lonneker, dat zich aanzienlijk versterkt heeft, o.a. met de Duitse IM Bernd Kohlweyer, en Zevenaar (weer met Vincent Rothuis!) als grote favorieten. Het goede nieuws voor ons is dat we het gehele seizoen Henk Riepma kunnen opstellen, omdat hij, minder leuk voor hem, zijn emigratieplannen met een jaar heeft moeten uitstellen.
 
SNEEK 2 1732 - SVD 1 1932 3 - 5
1 Jouke Bakker  (z) 1870 - Kees Nederkoorn (w) 2102 1 - 0
2 Selwin Keuning  (w) 1805 - Henk Riepma (z) 2060 0 - 1
3 Douwe van der Meulen  (z) 1822 - Theo Goossen (w) 2014 0 - 1
4 Tjeerd Wiersma  (w) 1797 - Roel Evertse (z) 1988 0 - 1
5 Coos Kruisenga  (z) 1627 - Marino Küper (w) 2091 ½ - ½
6 Arnaud Bom  (w) 1594 - Gerard Rückert 1615 1 - 0
7 Jan Bosma  (z) 1601 - Sander van Vucht  (w) 1834 0 - 1
8 Frits Pen  (w) 1743 - John Lutgens (z) 1751 ½ - ½