EN WEER EEN PUNTJE ERBIJ ...
door Roel Evertse
 
Tegen het troosteloze decor van de speellocatie van Zevenaar – je voelt je in Ons Huis eerder op bezoek bij een vestiging van Monuta dan in een denksportcentrum – leverden Zevenaar en SV Doetinchem een verbeten gevecht om ten koste van de ander in het linkerrijtje terecht te komen. De 4-4 die uiteindelijk op het scorebord kwam hield beide ploegen evenwel in de onderste helft van de ranglijst, maar was wel een rechtvaardige uitslag te noemen. (De 7e stek van Zevenaar mag overigens best sensationeel genoemd worden gezien de gemiddelde rating, op grond waarvan het team om het kampioenschap zou moeten spelen in plaats van tegen degradatie.)

Overigens zag het er in het begin absoluut niet naar uit dat er voor de onzen ook maar iets te halen viel. Al heel snel stond het 1-0 voor Zevenaar, omdat Kees niet goed oplette. Dat kun je je tegen Vincent Rothuis nu eenmaal niet permitteren, zelfs niet na diens wel heel onorthodoxe opening met 1. Pf3, 2. Tg1 en 3. h3.

Tegenover gelijkwaardige remises van Sander en ondergetekende stond verlies van Theo tegen Guust Homs, die handiger manoeuvreerde dan Theo met damevangst als sluitstuk.

Gelukkig toonde Marino zich vaardiger dan Arie Huysman in een rommelstelling. In een stelling met een kleine kwaliteit minder tegen een paar pionnen wist Marino lijnen voor zijn torens te openen met desastreuze gevolgen voor de koning van Arie.

Man of the match is wat mij betreft Marius. Behalve dat zo’n zinnetje lekker allitereert speelde Marius een werkelijk schitterende aanvalspartij tegen de sterke Michel van Leeuwen, die langdurig maar tevergeefs naar ontsnappingsmogelijkheden voor zijn koning bleef kijken.

 

Bert, ingevallen voor Henk Riepma, die aan de andere kant van de aarde vakantie viert, moest in het laatste uur het hoofd buigen voor Wim Ratering, na een hele middag keepwerk. Schaken kan wreed zijn…

Aan Henny toen de zware taak om zijn eindspel met een kwal tegen een pion tot een goed einde te voeren, nadat hij overigens eerder in de partij een damevangst midden op het bord over het hoofd had gezien. De expeditie lukte na halsbrekende toeren en een door beide spelers niet opgemerkte onreglementaire zet, namelijk het en passant slaan van een pion die van de derde (en dus niet de tweede rij) kwam. Godlof was er geen andere zet mogelijk met de pion, anders kan zoiets zo maar beroerd aflopen.

 

 
ZEVENAAR 2027 - SVD 1 1945 4 - 4
1 Guust Homs 2197 - Theo Goossen (w) 2009 1 - 0
2 Vincent Rothuis 2290 - Kees Nederkoorn (w) 2069 1 - 0
3 Arie Huysman 2022 - Marino Küper (w) 2077 0 - 1
4 Michel van Leeuwen 2131 - Marius van Hal 1920 0 - 1
5 Toon Janssen 1887 - Sander van Vucht  (w) 1831 ½ - ½
6 Wim Ratering 2001 - Bert Lenderink 1794 1 - 0
7 Hans Castrop 1738 - Roel Evertse (z) 1979 ½ - ½
8 Vincent Pelgrom 1947 - Henny Haggeman 1878 0 - 1