SVD 2 WINT VAN DE SLEUTELZET IN ARNHEM door Adri Maranus

Uitgerekend op de dag dat de langste files ooit in Nederland werden gemeten moest SVD 2 naar Arnhem voor een competitiewedstrijd. Veel sneeuw en gladde wegen. Was het wel verantwoord om de match te laten doorgaan?
Kopman Thomas moest uit Oostende komen en ook België ging gebukt onder een pak sneeuw. Op het laatste moment nog een tweede invaller regelen. Zullen we wel of zullen we niet? Het alternatief van een week uitstellen was niet aantrekkelijk omdat dan ook het derde een bondswedstrijd moet spelen. Dus toch maar de stoute schoenen aangetrokken en glibberend- vooral in Doetinchem zelf- op weg naar Arnhem. Afgezien van Gert-Jan die zonder Tom-Tom wel in de buurt maar niet op de plaats van bestemming zelf was geraakt was iedereen op tijd. Gert-Jan werd vervolgens professioneel telefonisch door de cafébazin binnen gepraat.
Het café met de toepasselijke naam De Tapperij is een waar lustoord voor de rokers onder ons. Je waant je in vroeger tijden ; naar huidige maatstaven zo’n beetje de omgekeerde wereld. In het café zelf wordt gerookt , het ziet er bijkans blauw, en achterin is er een afgescheiden gedeelte waar niet gerookt en wel geschaakt mag worden.
De wedstrijd zelf verliep gladjes voor ons. Geen moment zijn we voor wat betreft het eindresultaat in serieus gevaar geweest. De aan zijn schouder geblesseerde Gert-Jan scoorde het openingspunt. Aanvankelijk stond hij met zwart in een Siciliaanse partij wat gedrongen, maar in het middenspel kantelde de partij. Eerst won hij een pion en met een paardvorkje vervolgens een volle toren.
Invaller Wim stond de hele partij comfortabel. Veel stukken drukten op de vijandelijke stelling waar de koning nog niet gerokeerd had. Toen dat tenslotte wel lukte waren er al veel concessies gedaan. Wim hield de druk vast en wikkelde af naar een eindspel met een surplus aan pionnen en winst als gevolg.
  De andere invaller Benno speelde een prima partij en kwam in een gewonnen dame-pionnen eindspel terecht. De mogelijkheden om de dames te ruilen en met de ogen dicht de 2 extra pionnen het werk te laten doen werden tot verbazing van de ploeggenoten zorgvuldig ontweken . Zoals het nu ging werd een pion ingeleverd en met de enige overgebleven pion liep het pat. Maar goed , beter een half ei dan een lege dop, en bovendien stonden we nog steeds 2 punten voor.
Bij Adri werd het wel een lege dop. Hij bevestigde zijn slechte vorm van de laatste maand en liet zich kansloos naar de slachtbank leiden. Bij nadere analyse had hij in het middenspel 2 lichte stukken voor een toren kunnen krijgen maar toen hij dat overzag was het een kansloze missie die overigens wel 77 zetten in beslag nam.
Bert was weer een zekerheid voor het team. Waar hij de vorige match nog uit een remisestelling de volle winst voor zich opeiste en daarmee een gelijk spel voor het team, liep het nu vanuit de opening gesmeerd. Eerst een pion gewonnen en vervolgens afgewikkeld naar een steeds beter staand eindspel. Het volle punt en daarmee de teamzege.
Bij Thomas verliep het einde van de partij rommelig. Hij had na veel manoeuvreren een iets gunstiger stand gekregen en toen begon de klok te haperen. Zijn tegenstander zat behoorlijk in tijdnood, maar het gedoe met de klok had invloed op beide spelers. Thomas was zo van slag dat hij een toren verspeelde, en de tegenstander bood remise aan gezien de tijdnood.
Bij het sluiten van de markt kon zodoende een dik verdiende 4-2 overwinning worden bijgeschreven.

SLEUTELZET 1355 - SVD 2 1611 2 - 4
1 Bert Sigmond 1551 - Thomas Bijl 1800 ˝ - ˝