DAVERENDE VERRASSINGEN IN HET BEKERTOERNOOI
door Benno Thomassen

In het interne bekertoernooi van SVD zijn inmiddels de finalisten bekend. In het hedendaagse voetbal is bekend dat er in een bekertoernooi van alles mogelijk is, maar blijkbaar kan dat bij het schaken ook. Na de "matpartij" (zie elders op deze site) zou je denken dat het schaken nu wel heel veel op voetbal gaat lijken.

Op 5 februari stonden de halve finales op de planning. Na de loting kwamen de volgende partijen op papier:
     * Gerard Rückert (1577)  - Kees Nederkoorn (2100)
     * Benno Thomassen (1436) - Theo Goossen (1985)

Qua rating was de op papier verwachtte finale tussen Theo en Kees aanstaande. Maar het pakte anders uit.

Theo leek tegen ondergetekende op een snelle overwinning af te stevenen. Theo ruilde hier en daar handig en won een pion en had een veel betere stelling. Theo vertelde achteraf dat hij dacht dat de partij gelopen was. Maar Theo, de bekerwinnaar van afgelopen seizoen, had beter moeten weten. Hij had zich op 16 maart 2010 ook al in het bekertoernooi door mij laten verrassen. Theo had zich wederom in slaap laten sussen en begon mindere zetten te doen, zelfs een paar hele slechte zetten. Ik daarentegen deed juist goede zetten en zelfs één zet "van een ander niveau" vond Theo achteraf. De partij kantelde totaal en ik kwam zelfs zo gewonnen  te staan dat Theo geen winst meer zag en mij feliciteerde.

"Je hebt uitstekend gebruik gemaakt van mijn slechte spel." Bij de analyse was het nog steeds een raadsel dat niet Theo maar ik de finale had bereikt.

In de andere halve finale ging het gelijk op. Gerard kwam tussendoor al eens vragen wat er gebeurde wanneer het remise zou worden. Nou, het reglement liet daar geen twijfel over bestaan. Bij remise gaat de op papier zwakkere speler door naar de volgende ronde indien het verschil in rating meer dan 200 punten is (dit is niet van toepassing voor de finale).
Aangezien Kees een veel hogere rating heeft dan Gerard leek een tweede verrassing aanstaande. Gerard bood meer dan tegenstand. Er kwam een toreneindspel op het bord. Beiden spelers met één toren en vier pionnen. Echt veel mogelijkheden waren er niet. Er verdween van beiden een pion van het bord maar daar bleef het bij. Kees bood remise aan.
Gerard: "maar dat betekend dat je verliest".
Kees: "ik weet het, maar dit is toch echt een remisestelling".
Gerard: "ik accepteer de remise graag."
De tweede verrassing was een feit en zal de finale op 2 april een nieuwe bekerwinnaar opleveren. Zowel Gerard als ik hebben nooit eerder de finale bereikt.

Indien bij schaken ook sprake is van "match fixing", dan zouden deze twee partijen boven aan de lijst staan voor onderzoek!