SVD 2 WINT SLEUTELDUEL   door Adri Maranus

Na 4 ronden stonden SVD 2 en het Nijmeegse SMB 3 broederlijk met 7 wedstrijdpunten bovenaan, waarbij wij een half bordpuntje meer hadden. In de vijfde ronde stond in Nijmegen de onderlinge match op het programma. Een gelijkspel zou aardig zijn, maar we gingen natuurlijk voor de winst. Dat zou een goed gevoel geven met dan nog 2 wedstrijden te gaan.
Het was ook de wedstrijd waar Niels, jarenlang gelouterd in de Noord-Hollandse competitie, zijn debuut voor ons maakte in de externe competitie. Voor het overige de vertrouwde opstelling.
Wie zo rond half elf, alle partijen waren nog aan de gang, een rondje langs de borden maakte kwam al ras tot de conclusie dat we een ruime overwinning zouden behalen. Aan bord 1 kreeg Thomas te maken met een sterk vervlakte stelling die wel op remise zou uitdraaien. Bert en Gerard hadden allebei een pion gewonnen en zouden vermoedelijk gaan winnen. Naar Adri hoefden we verder niet meer te kijken. Die had in een geweldige Franse partij de tegenstander finaal onder de voet gelopen (Fritz gaf zelfs +5 en meer aan) en het wachten was alleen nog maar wanneer de genadeklap uitgedeeld zou worden. Gert-Jan stond inmiddels prettig en winst was aannemelijk. Niels had voor een pion voldoende tegenkansen om aan remise te denken.
  Maar zoals bekend moet ook het laatste uur gespeeld worden en het zou niet de eerste keer zijn dat verrassingen te noteren zouden zijn. Zo ook nu! Thomas liet inderdaad remise noteren , terwijl Bert en Gerard wonnen.
Toen begon Adri te knoeien. De genadeklap werd niet meteen gevonden dus dan maar afwikkelen naar een gewoon gewonnen eindspel. Een verkeerde slagwisseling kostte een stuk en wat later de partij. Gert-Jan deed daar niet voor onder en ook hij verprutste de partij. Een gelijke stand met alleen de partij van Niels nog aan de gang, een bloedstollend gevecht met niet veel tijd op de klok.
Wisselende kansen, eerst leek Niels aan het langste eind te trekken, daarna de tegenstander. Allebei een doorgebroken pion, Niels een zet later dan de tegenstander, maar wel met schaak en op de volgende zet verovering van de gepromoveerde dame en het volle punt.
Al met al een bescheiden maar verdiende zege, wij hadden 2 punten weggegeven en de tegenstander maar eentje.
De laatste wedstrijden starten we dus met een voorsprong van 2 punten op 2 en misschien 3 concurrenten. We zullen het dan wel zonder Thomas moeten doen die in die periode in de buurt van Antarctica aan het zeilen is.

SMB 3 1559 - SVD 2 1688 2½ - 3½
1 R. van Geel 1710 - Thomas Bijl 1819 ½ - ½