Grote nederlaag SV Doetinchem

door Roel Evertse

SVD 1 is in de 2e ronde van de competitie tegen een grote nederlaag (6-2) opgelopen. Die kwam overigens niet onverwacht. Tegenstander Bergen op Zoom heeft een zeer sterk team (gemiddelde rating boven de 2100) en wij misten drie van onze sterkste spelers. Gezegd moet worden dat de wedstrijd een vrij kansloze affaire was, daarvoor was het krachtsverschil te groot.

Op de individuele uitslagen (vier remises en vier nederlagen) viel weinig af te dingen. Henk, Marius, Sander en ondergetekende boekten verdienstelijke remises tegen hun op papier (veel) sterkere tegenstanders. Geen van hen mocht aanspraak maken op meer, hoewel Sander bijna succes oogstte met een van zijn openingsspecialiteiten. Het kostte Semen Menyeyevtsev zeeŽn van tijd om de juiste weg naar een gelijke stand te vinden en een goed getimed remiseaanbod van Sander werd in dank aanvaard.

Henk koos tegen FM Werner van den Brande voor een verstandige tactiek: stukken goed opstellen, geen verzwakkingen in het eigen kamp creŽren en afwachten op de dingen die mogelijk zouden komen. Er kwam niets: remise.

Ook Marius deed het heel goed. Als geen ander kan hij Ďpielen op de vierkante millimeterí. Objectief gezien stond hij zoals wel vaker in het middenspel een tikje minder, maar Thomas Beuman was uiteindelijk niet ontevreden met de remise.

Mijn partij tegen Freek Schouten was op zich niet slecht, maar ik liet in de opening de kans op voordeel glippen.

Dan rust op mij nog de droeve plicht om vier nederlagen te bespreken. Henny kampte de gehele partij met ruimtegebrek en Tony Peleman molk dat voordeel met geduld en beleid uit.

Over Thomas kunnen we kort zijn: hij speelde afgelopen dinsdag beter.

Ook Gert-Jan kan beter dan hij nu presteerde.

Iloy maakte zijn debuut in SVD1. Hoewel hij verloor, was het wel een verlies met perspectief, gezien het feit dat hij nog maar net de loop der stukken kent en nog zo weinig ervaring heeft dat hij bijvoorbeeld nog geen rating heeft. Volgend seizoen zal een van de oudjes waarschijnlijk zijn plaats aan hem moeten afstaan!