Doek valt voor Doetinchem

door Roel Evertse

En het doek kwam hard naar beneden, want geen moment in de wedstrijd is het ook maar enigszins spannend geweest. Alle voorbespiegelingen over kansen konden al snel de prullenbak in. Een forse nederlaag (5-2) tegen HWP Haarlem 2 maakte een eind aan het 10-jarig verblijf van Doetinchem in de KNSB. Het moet gezegd worden: we zijn terecht gedegradeerd. Nog niet eerder behaalden we zo weinig bordpunten (29 uit 72 = 40,3%). De oorzaak van deze slechte prestatie lijkt voor de hand te liggen: het team bestaat al 10 jaar uit dezelfde spelers en de gemiddelde leeftijd van die spelers ligt nu op een respectabele 58 jaar. Genoeg verklaring zou je zeggen. Echter, de gemiddelde rating van deze spelers is in die 10 jaar gedaald van 1978 naar 1973, slechts zeer minimaal dus! Wel zijn er onderling grote verschillen. Kees, Theo, Roel en Marius leverden over de jaren heen veel ratingpunten in, terwijl Marino, Henny en Sander flink wonnen. Henk bleef ongeveer op hetzelfde niveau.
De belangrijkste oorzaak van de degradatie is mijns inziens veel platter. Jarenlang hebben we goed kunnen meekomen in de relatief zwakke poule 3B, terwijl we nu met aanzienlijke sterkere tegenstand in 3E te maken kregen en bovendien met vijf verre uitwedstrijden. Als dan ook nog een aantal spelers met een vormcrisis kampt dan is het snel gedaan.

Zoals gezegd was de wedstrijd tegen HWP Haarlem 2 voor de onzen een afknapper, omdat de benodigde winst er nooit heeft ingezeten. Sterker nog, niemand van ons wist zijn partij te winnen. Toch voelde de remise van Niels met zwart tegen de 465 (!) ratingpunten sterkere Enno Noordhoff aan als een overwinning: uitstekende openingsbehandeling, een resolute, maar net niet macho-achtige manier van uitvoeren van de zetten, onverschrokken lichaamshouding en een tegenstander die eerst remise afslaat en drie zetten later daarop enigszins benepen terugkomt. Heerlijk toch, zon debuut? Waarom speelt zon Niels eigenlijk niet vast in SVD 1?
Na deze opsteker viel er weinig meer te genieten aan Doetinchemse zijde. Marino verslikte zich in een gecompliceerde stelling en Henny mocht zijn handen wel heel stevig dichtknijpen vanwege een remiseaanbod van zijn tegenstander, nadat hij op een uiterst domme manier een pion was kwijtgeraakt. Theo leek rechtstreeks op een overwinning af te koersen, maar verklootte zijn mooie eindspel en Henk mocht bepaald niet mopperen dat hij aan de partij een half punt overhield. Toen daarna Kees verloor na een kansloze partij te hebben gespeeld was degradatie onvermijdelijk geworden.
Ondergetekende speelde een spannende partij tegen Rob Mulder, sloeg remise af in ongeveer gelijke stelling vanwege het teambelang, maar accepteerde alsnog toen het er allemaal niet meer toe deed en Sander had goede redenen om ongelofelijk de pest in te hebben over zijn nederlaag, na heel mooi gestaan te hebben.

Volgend jaar dus Promotieklasse OSBO. Degenen die variatie wilden komen geheel en al aan hun trekken. Wat mij betreft wordt het over een jaar gewoon weer 3B!

HWP Haarlem 2 1992 - SV Doetinchem 1 1945 5 - 2
1 Harry Lips 2030 - Henk Riepma 2041 -