ASV 13 - SVD 3

door Piet Heijn Sluijter

We waren voor onze derde wedstrijd te gast bij een van de grootste schaakverenigingen van het land: ASV. Na afloop vertelde een van de leden vol trots dat zij op de vierde plaats staan wat betreft het aantal leden in Nederland. Dat blijkt ook wel uit het feit dat wij tegen ASV 13 speelden. Hun trots over zo veel leden blijkt ook uit het feit dat dit keurig in hun wekelijkse bulletin "En Passant" wordt bijgehouden. Voor de liefhebbers bijgaand een overzicht waar de actuele ranglijst te zien is. Daarnaast wees deze vriendelijke heer ons ook nog op het aanstaande snelschaakkampioenschap dat in januari 2015 bij hun wordt gehouden. Details, zie onder.

Dat mijn inleiding uitgebreid over andere zaken gaat dan onze wedstrijd, is een voorbode van het slechte nieuws dat nu gaat volgen. Maar de trouwe volgeling van deze verslagen, was dit waarschijnlijk al wel duidelijk...

ASV 13 bleek een geduchte tegenstander. Wij hebben met 4,5 - 1,5 de grootste nederlaag van dit nog prille seizoen geleden. Lees en huiver.

Omdat David ook deze keer helaas verhindert was (zou hij een fobie voor uitwedstrijden hebben?) was onze vaste invalkracht Genaro weer van de partij.
Dit keer was de captain betrekkelijk goed voorbereid en om iets voor half acht stonden we dan ook al in Arnhem, inclusief een volledige opstellingslijst met achternaam en bondsnummers!

Na een uurtje spelen hield de captain het voor gezien. Hij was door zijn tegenstander meegesleurd in een totaal onbekende opening. Genoeg tijd dus voor aandacht op andere borden.

Henk zit naast mij op bord 2. Ogenschijnlijk in een goede positie. In het eindspel zelfs een kwaliteit voor. We zullen dinsdag even kijken naar het eindspel, ik heb er een foto van gemaakt. Wellicht ziet iemand een winnend eindspel. Hierbij speciale aandacht voor het alternatief, van het door hem gespeelde Da8. Helaas loopt het anders. De pionpromotie van de tegenstander is niet meer af te wenden en ook Henk verliest.

Gelukkig hebben we nog Marije. Tot nu toe op 100%. En ook de derde partij brengt hier geen verandering in. Pionwinst in de opening leidt tot een kwaliteitswinst en vervolgens de zege, mooi! De enige met 100% tot nu toe, maar er zijn nog partijen bezig. Overigens kunnen we er nu niet langer omheen. Of zij nu wil of niet, plaatsnemen aan het 5e bord is bij de volgende wedstrijd geen optie meer.

Genaro gaat op bord vier gelijk op. Sterker nog, het ziet er enkele zetten later prachtig uit. Maar dan gebeurt er iets vreselijks, hij ziet iets over het hoofd en kan gelijk opgeven. 3-1

Wat doet Jos op zijn vertrouwde stek aan het 6e bord? Dit keer geen suikerpatient als tegenstander, maar een woest uitziende, bebaarde man, inclusief vlassig staartje. Zou Jos bang zijn geworden van dit voorkomen? Jos laat er na afloop weinig over los. Besteld zich een Leffe blond en zet deze gulzig aan de mond. Zo, met enige vertraging toch nog enkele eenvoudige dichtregels geproduceerd. Nu verder vertellen hoe SVD3 verder capituleert. 4-1. Trouwens, de tegenstander blijkt (zoals zo vaak) geheel in tegenstelling tot zijn voorkomen een zeer vriendelijke, goedlachse vent!

Philip heeft een tegenstander die, na ruim een uur schaken nog geen een stuk op de 5-lijn heeft staan. Alles staat daar nog achter, merkwaardig. Ook hier heb ik een foto van. Traditiegetrouw schaakt Philip de klok weer richting de 0. Wanneer de tegenstander weg is, roept Philip mij bij hem en stelt een remise voor. Gezien het tijdsverschil en de stelling, in mijn ogen een verstandig aanbod. Maar ook adviseer ik zeker door te spelen, als hij er zelf nog mogelijkheden in ziet. Tenslotte zit Philip aan bord 1. en ik niet... De tegenstander is bij terugkomst direct akkoord met het remise. Knap Philip, een remise op bord 1.!

Eindstand: 4,5 - 1,5. Geen goede week voor de SVD...

Desondanks ben ik wederom trots op het team. Er wordt gigantisch gestreden, daarnaast zijn we een graag geziene gast. Sportief en vriendelijk, mooi!

Tot binnenkort,
Piet

  ASV 13   - SVD 3   4˝ -
1 Bob Sanders 1411 - Philip Schyns 1499 ˝ - ˝
2 Kazem Mollahosseini 1301 - Henk Hamer 1559 1 - 0
3 André de Groot 1347 - Piet Sluijter - 1 - 0
4 Jan Diekema 1071 - Marije van der Hoff 1031 0 - 1
5 Nedzat Sulejmani 1411 - Genaro Ampie - 1 - 0
6 Eduard Kuster 1294 - Jos Welling - 1 - 0