Kansloos verlies tegen ASV 7

door Niels van der Mark

De hele schaakwereld keek de afgelopen week verbaasd toe hoe Magnus Carlsen leek te slapen achter het bord terwijl hij tegen Anand speelde om de wereldtitel.


Naderhand gaf hij toe dat hij aan het begin van de partij niet in zijn beste vorm verkeerde, maar in de loop van de partij weer opknapte. Waarom hij zo moe was wilde hij niet vertellen.

Bij de wedstrijd ASV7-SVD2 afgelopen donderdag leek het wel precies andersom te gaan. Waar het in het begin nog aardig leek te gaan, stortte aan het einde (bijna) alles in.

De avond begon geweldig, want ik wilde het hele team naar een verkeerde locatie sturen. Dit terwijl ik ze tot een maand geleden ook al foutief had wijs gemaakt dat de wedstrijd op 13 november gespeeld zou worden. Kordaat greep Adri in (diep in hem schuilt meer wedstrijdleider dan bij mij vermoed ik) en gelukkig luisterde iedereen naar hem en kwamen we op het juiste adres in Arnhem aan. Nou bijna iedereen, want Thomas kwam niet opdagen. “Shit die had ik ook het verkeerde adres gemaild en die was niet bij de briefing voor ’t Brewinc”. Snel mijn telefoon gepakt en inderdaad, een gemiste oproep van Thomas. Thomas teruggebeld, die rustig bleef en 10 minuten later schoof hij ook aan. Dat hij te laat was maakte overigens weinig uit, want na ruim een uur spelen had hij al ruim een half uur voorsprong op zijn klok.

Na een uurtje zag het er nog redelijk oké uit bij de verschillende borden. Alleen Adri stond mijn inziens erg onder druk en Frans stond een stuk achter, maar de andere borden leken veelbelovend. Philip had aan bord 2 zowaar een pion gewonnen. Bravo!! “Als je remise wil, dan is dat oké”, fluisterde ik hem toe. Na dat gestuntel aan het begin van de avond zal ik mijn rol als teamleider wat serieuzer nemen, dacht ik zo. Philip bood het even later aan, maar zijn tegenstander speelde, tot ontzetting van zijn teamgenoten gewoon door! Naderhand bleek de beste man een beetje doof te zijn, hij had het niet gehoord.

Ondertussen was het duidelijk dat Frans ging verliezen en had Adri zich uit een lastige stelling bevrijd en was remise een redelijke uitslag. Natuurlijk pleegde Adri nog even overleg met zijn teamleider, die akkoord ging. Zo had ik mijn rol als teamleider weer duidelijk opgepakt. Echter rond de klok van 22:00 uur ging het helemaal fout. Drie nullen vielen er achter elkaar. Gerard werd mat gezet, op het moment dat hij dacht zich te hebben ontworsteld, en Wim en Micha moesten opgeven. 20 minuten later kon Frans ook opgeven, hij had het nog lang volgehouden in een verloren eindspel. Op dat moment speelde, bij een 4,5-0,5 achterstand alleen de 1e drie borden nog. Mijn stelling was ook al een tijdje verloren, maar voor de groepsmoraal probeerde ik nog wat. Mijn 3e Bondsnul dit seizoen, na 2 seizoenen niet verloren te hebben extern. De tegenstander van Philip had de verloren pion teruggewonnen en probeerde alsnog onze joker er onder te krijgen, tevergeefs, het werd remise. Voorwaar, voorwaar een goede prestatie Philip! En natuurlijk ook goed bedacht van mij om Philip als tactische zet op het 2e bord te zetten!

Alleen Thomas was nog bezig. Hij had al een paar keer remise aangeboden gekregen, maar de 6-1 achterstand, de stelling op het bord en de geringe tijd op de klok van de tegenstander heeft Thomas doen besluiten om door te spelen. Toen zijn tegenstander minder dan 5 minuten op de klok had, ontstond er wat discussie of hij nou wel of niet moest noteren aangezien hij er iedere keer 10 seconde bij kreeg. Wel dus, zie het artikel onder aan. Terwijl de wedstrijdleider dat aan het opzoeken was speelde Thomas zijn Paard waardoor de Dame van zijn tegenstander verloren ging en hij op kon geven.

Tsja een 6-2 nederlaag, die kwam toch wel even aan. Misschien niet zo verwonderlijk gezien het gemiddelde ratingverschil van 100 punten, maar de vraag “hebben wij wat te zoeken in de 2e Klasse?” werd die avond een paar keer gesteld. Vorig jaar was ASV7 nog promotie-kandidaat in de 2e Klasse, dus mogelijk hebben we de sterkste tegenstanders nu gehad en wordt het vanaf hier een makkie. Tenzij ik natuurlijk iedereen naar verkeerde speellocaties op verkeerde data blijf sturen. Daarom stel ik voor om per direct Adri assistent-teamleider te maken ter bescherming van het gehele team.

 

artikel 8.4 luidt:
Als een speler minder dan 5 minuten over heeft op zijn klok en er niet minstens 30 seconden per zet wordt toegevoegd, dan is hij niet verplicht zich aan de vereisten van artikel 8.1 te houden. Onmiddellijk nadat een vlag is gevallen, moet de speler zijn notatieformulier volledig bijwerken, alvorens een zet op het schaakbord te doen.

artikel 8.5 luidt:
a) Als beide spelers volgens artikel 8.4 niet behoeven te noteren, dan moet de arbiter of een assistent proberen aanwezig te zijn en te noteren. In dit geval moet de arbiter de klokken, onmiddellijk na het vallen van een vlag, stilzetten. Beide spelers moeten dan hun notatieformulier bijwerken, gebruik makend van het formulier van de arbiter of van de tegenstander.
b) Als slechts één speler volgens artikel 8.4 niet behoeft te noteren, dan moet hij zijn notatieformulier volledig bijwerken zodra een vlag is gevallen alvorens een zet op het schaakbord te doen. Indien hij zelf aan zet is, mag hij het formulier van zijn tegenstander gebruiken, maar hij dient dit terug te geven alvorens een zet te doen. (...)

 

  ASV 7 1713 - SVD 2 1611 6 - 2
1 Hans Rigter 1734 - Thomas Bijl 1874 0 - 1
2 Jan Vermeer 1719 - Philip Schyns 1499 ½ - ½
3 Tijs van Dijk 1765 - Niels van der Mark 1726 1 - 0
4 Tom Bentvelzen 1690 - Frans Kuggeleijn 1675 1 - 0
5 Rob van Belle 1766 - Gerard Rückert 1646 1 - 0
6 Edwin Peters 1687 - Adri Maranus 1609 ½ - ½
7 Hedser Dijkstra 1673 - Wim Lenderink 1429 1 - 0
8 Theo Koeweiden 1667 - Micha van Doren 1426 1 - 0