Iacobien, Iloy en Niels naar nascholing in Deventer

Op maandag 16 februari zijn Iacobien, Iloy en Niels naar een nascholing geweest in Deventer. Deze nascholing ging over het werken met de stappenmethode en hoe je partijen van kinderen daarin kunt gebruiken. Onderstaande info komt van website KNSB (www.schaakbond.nl)

 

Naar de nascholingscursus van Boris Friesen voor schaaktrainers waren 22 van hen op 16 februari naar Deventer gekomen. Bij een nascholing wordt lesgeven aan kinderen met de stappenmethode gekoppeld aan de ervaring die de schaaktrainers na een periode van lesgeven hebben opgedaan. Belangrijk is bijvoorbeeld dat kinderen de in de stappenmethode aangeleerde vaardigheden ook in hun partijen gaan toepassen. De vraag is dan ook of ze dat voldoende doen.


Bij de aanwezigen Niels, Iacobien en Iloy (klik op foto voor vergroting)

Friesen maakte de aanwezigen duidelijk dat het een risico is als kinderen te snel door de stappenmethode gaan. Hij illustreerde dat aan de hand van een aantal voorbeelden, er werden enkele partijen geanalyseerd die door kinderen gespeeld waren.

Friesen ging later op de avond ook in op de mogelijkheden van de schaaktrainer. Hij lichtte het Extra-werkboek (van de Stappenmethode) door en legde uit waarom dat werkboek niet alleen een herhaling is. Ook het Plus-boek en Vooruitdenken van de Stappenmethode kwamen aan de orde.

Tenslotte ging Friesen nog een keer in op het naspelen van kinderpartijen en hoe die te bespreken met kinderen. En hoe lesmateriaal gemaakt wordt met gebruikmaking van kinderpartijen.