SOMS ZIT HET MEE, TOT NU TOE ZIT HET TEGEN!

door Niels van der Mark

U bent het niet van me gewend, maar het heeft een aantal dagen geduurd eer ik aan dit verslag ben begonnen van onze Bondswedstrijd afgelopen dinsdag tegen SMB2. Vele schaaklessen en een theorie-examen schaaktrainer 1 weerhielden me ervan. Het had dus niets te maken met de smadelijke uitslag.

We hadden van te voren al ingeschat dat het een lastige avond zou worden, maar slechter dan de vorige twee wedstrijden kon toch haast niet? Wat de uitslag (6-2) niet laat zien is dat er echt meer in had gezeten, als…. Want daar gaat het vaak over, “als”. Het zat dus gewoon wat tegen. Ook de reis zat overigens wat tegen. Ik had dit keer de locatie goed doorgegeven aan iedereen en zelfs het aangepaste aanvangstijdstip van 19:45, maar grote verkeersdrukte zorgde ervoor dat we te laat arriveerde. Daarnaast besloot ik in Nijmegen de verkeerde afslag op de rotonde te nemen. De vriendelijkheid van Wim en de rustige aanwijzingen van Iloy weerhielden me ervan om in paniek te raken. Ook toen de teamleider van Nijmegen belde waar we toch bleven hield ik het hoofd koel, noemde alleen de verkeersdrukte en manoeuvreerde de auto 7 minuten later voor de deur van de speelzaal. Iets later konden we dan ook beginnen. Aan bijna alle borden werd flink strijd geleverd, maar uiteindelijk zat het tegen en was het net niet genoeg. Ik neem u mee langs de borden.

Bord 1, Thomas: Reeds na iets meer dan een uur kwam Thomas overleggen over een remiseaanbod. Normaal had ik nee gezegd, hem streng toegesproken en terugverwezen naar zijn partij, maar de onverlaat had de afruilvariant van het Frans gespeeld en alle muziek was uit de stellig verdwenen. De hele stelling zuchtte remise. Ach en het eerste halfje kon de rest mogelijk ook bemoedigen.

Bord 2, Iloy: Iloy vertelde in de auto wat hij had voorbereid, maar besloot aan het bord tot iets anders. Het pakte goed uit. De hele partij wantrouwde ik zijn stelling, geheel ten onrechte bleek naderhand. Hij kwam echter wel een paar pionnen achter in een Toren/Dame eindspel. En hier zie je dan zijn kwaliteiten boven komen. Als een soort Timman 2.0 weet Iloy allerlei tegenkansen en dreigingen te ontplooien en de partij alsnog in de remisehaven te loodsen. Dat het eindspel theoretisch remise was en de beide mannen in tijdnood er nog een tijdje in door zaten te modderen zullen we ze maar vergeven.

Bord 3, Niels: Ik speelde een leuke partij, maar vergat in onderstaande stelling met 15.Lxd6 Txd6 16.Dg3 (Stap 2) een pion te winnen en voordeel te krijgen. In een eindspel waarin ik iets moeilijker stond werd remise overeengekomen. De stand was toen 1-1. Nog weinig aan de hand, mede gezien de stand op de meeste andere borden.


Bord 4, Frans: Al snel na de opening kreeg Frans te maken met een ernstige verzakking op zijn Damevleugel. Inderdaad een verzakking, dat is nog erger dan een verzwakking. Het werd al snel duidelijk dat hij met een kansloze missie bezig was. Echter onder het mom, ”met opgeven is nog nooit een partij gewonnen” kromde Frans zijn rug nog een keer en ging er flink voor zitten. Tot het einde van de avond bleef hij vechten en zoeken naar een tegenkans, helaas het zat er niet in.

Bord 5, Gerard: Met prachtig spel had Gerard zijn tegenstander in het nauw gedreven. Die partij ging hij winnen, zo dacht ik na anderhalf uur. Op grond waarvan? De Koningsaanval die hij over zijn tegenstander uitstortte? Het feit dat zijn tegenstander al na een zet of 20 in tijdnood dreigde te komen? Nee geen van die dingen. Het was de wijze waarop Gerard achter het bord zat. Bewegingsloos, licht onderuitgezakt, kin op de borst, over zijn bril heen starend naar het bord en vooral: de handen tevreden gevouwen over zijn buik. Let maar eens op. Als Gerard er zo bij zit, staat hij gewonnen. Echter een kleine zetverwisseling maakte dat het allemaal net niet genoeg was. Zijn tegenstander overleefde de aanval en Gerard moest genoegen nemen met een remise.

Bord 6, Adri: Tsja wat kunnen we hiervan zeggen? Caïssa is een wrede godin. De hele avond stond Adri onder druk, maar hij wist zich knap overeind te houden. Halverwege de avond kwam hij overleggen voor remise. Ik was allang blij dat dat nog een optie was, maar zijn tegenstander weigerde. In een eindspel met een kwetsbare pion en een Loper tegen Paard wist Adri het hoofd koel te houden. En toen kwam onderstaande stelling op het bord.

Zwart is aan zet: Met 1…Kc6 2.Kd4 Kd6 3.g3 Kc6 4.Ke5 Kc5 5.Kf6 Kc4! Had zwart zich nog kunnen redden. Wit gaat g6 en h5 slaan en met zijn h-pion promoveren en zwart gaat de pion op e3 slaan en met zijn d-pion promoveren (één stap eerder dan wit overigens) Moe gespeeld deed Adri echter 1…d4? en kon na 2.exd4 Kd5 3.Kd3 opgeven. Vreselijk, wat baalde hij daarvan! We hebben hem overigens terug laten lopen naar Doetinchem.

Bord 7, Wim: Wim had in zijn partij waarschijnlijk iets te vroeg de knuppel in het hoenderhok gegooid. Zijn aanval sloeg niet door, waardoor hij de hele partij, naar eigen zeggen, wat moeilijk stond. Toen hij richting het eindspel de stelling weer gelijk had getrokken, bleek zijn tegenstander net iets behendiger in het eindspel en verloor hij alsnog. Geen schande gezien het ratingverschil, wel jammer.

Bord 8, Micha: wat kunnen we van hem nog gaan verwachten? Na een uurtje spelen gaf ik geen cent meer voor zijn stelling. Al had hij het Koningsgambiet van zijn tegenstander koelbloedig gepareerd, zijn stelling zag er dubieus uit. Met secuur spel wist hij de stelling echter weer in evenwicht te krijgen. Lang ging het gelijk op en toen …. kwam Micha gewonnen te staan! Toreneindspel, paar pionnen voor. Er hing een sensatie in de lucht. In tijdnood echter zat er ineens een lullig zetje in de stelling, waardoor Micha zijn Toren verloor en even later op moest geven. Bah, bah en nog eens bah.

Terugkijkend een schaakavond waar we ook wel trots op mogen zijn. Er is goed strijd geleverd en er zijn wel degelijk kansen geweest. Op naar de volgende tegenstander! O en natuurlijk hebben we Adri niet terug laten lopen. Het loopt zo rottig met al die pek en veren.

Tenslotte hebben Iloy en ondergetekende afgelopen week hun theorie-examen voor schaaktrainer behaald. Iloy met een 8,9 en ik met een 9. Dat wilde ik nog wel even kwijt.

Niels van der Mark
 

  SMB2 1733 - SVD 2 1617 6 - 2
1 Fred van den Berg 1816 - Thomas Bijl 1874 ½ - ½
2 Guus Alberts 1723 - Iloy Timmerman 1574 ½ - ½
3 Jelmer Wedholm 1727 - Niels van der Mark 1720 ½ - ½
4 Eric de Ridder 1739 - Frans Kuggeleijn 1675 1 - 0
5 Hans van Leeuwen 1720 - Gerard Rückert 1646 ½ - ½
6 Huub Jansen 1744 - Adri Maranus 1609 1 - 0
7 Peter van den Berg 1682 - Wim Lenderink 1413 1 - 0
8 Valentijn Phijffer 1712 - Micha van Doren 1426 1 - 0