OVERTUIGENDE ZEGE OP SMB

door Henny Haggeman

Ik heb het even nagezocht maar de winst op SMB (5-3) was niet de eerste zege dit kalenderjaar. Op 5 januari wonnen we van Charlois Europoort 3. Daarna volgde veel kommer en kwel, degradatie en ook nog eens een dramatische seizoenstart in de Promotieklasse van de OSBO.
Maar goed, we zijn er weer, na de eigenlijk toch vrij overtuigende zege tegen de Nijmegenaren, die tot dusverre ongeslagen medekoploper waren.
Kees gaf net als tegen Apeldoorn het goede voorbeeld. Zijn spel tegen een van de sterkere spelers van SMB wijst erop dat onze voorzitter zijn vormcrisis te boven is. Hij haalde daarvoor een openingssysteem van stal dat voorheen nog wel eens tot diepe zuchten leidde bij onze vorige teamleider. De huidige teamleider had daartoe geen aanleiding: 1-0 en vol overtuiging.
Zelf was uw teamleider er de oorzaak van dat het even later al weer 1-1 was. Wat zal ik ervan zeggen. Ik kan de schuld geven aan dat verrekte teamleiderschap maar dat is niet terecht. Daarvoor was het namelijk ook al niet veel met me. Ditmaal overzag ik simpel dameverlies n de mogelijkheid alsnog eenvoudig eeuwig schaak te creren. Vreselijk. Het is dat ik zelf teamleider ben anders had ik me uit het team geschopt. En we weten allemaal hoeveel moeite het kostte om een teamleider voor dit seizoen te vinden, of niet?
Daarna ging het mis bij Roel, die de sterkste Nijmegenaar trof. Die had best trek in remise, maar moest doorspelen van zijn teamleider. Dat deed hij zeer bekwaam, moest Roel bekennen: 1-2.
Maar een blik op de borden leerde dat we die nederlaag wel konden hebben. En dat was ook zo. Theo, ik had hem na een lange periode van rust maar aan het eerste bord gezet, toonde zich een ware aanvoerder. Hij snoepte een pionnetje en dat had zonder twijfel tot winst geleid als zijn tegenstander niet door de klok was gegaan: 2-2.
Daarna ging het hard. Marius won voor het eerst sinds lange tijd weer eens. Zijn tegenstander overzag het binnenvallen met de toren op d2 en dat leverde liefst twee pionnen op en niet lang daarna de zege: 3-2.
Ook Henk haalde het volle punt. De batterij van witte loper en dame gericht op de koningsvleugel werd zijn tegenstander te veel: 4-2.
Sander haalde vervolgens de vis op het droge in een koningsaanval die werd besloten met een mooi paardezetje: 5-2.
Daarmee was de zege binnen. Marino was toen nog bezig in een ultieme poging een halfje te redden, maar vergeefs. De pion die hij in de opening had gestoken voor compensatie, kwam uiteindelijk nooit terug en werd hem funest. Vooral door knap spel van zijn tegenstander.
We leven dus weer en kijken zelfs weer vrolijk omhoog, al biedt de eerlijkheid te zeggen dat we eventuele kansen op het kampioenschap al in de eerste twee ronden hebben vergooid. Over drie weken wacht de uitwedstrijd tegen ASV. En het ziet er naar uit dat we opnieuw op oorlogssterkte zijn.
Tot nog een woordje aan onze wedstrijdleider. Iloy toonde zich een bekwaam scheidsrechter. Dat verbaasde me niets. Een student rechten kun je om een boodschap sturen, ik wist het.

 

OSBO; Promotieklasse; r3; za 22-nov-2014
 
  SV Doetinchem 1961

-

SMB 1906 5 - 3
1 Theo Goossen 1957 - Jelle van Deemen  1909 1 - 0
2 Roel Evertse 1968 - Ilya Razdolski 2274 0 - 1
3 Marino Kper 2068 - Paul Waenink 2020 0 - 1
4 Henk Riepma 2049 - Christ Versteegen 1826 1 - 0
5 Marius van Hal 1919 - Guus Alberts 1723 1 - 0
6 Kees Nederkoorn 1967 - Bram Rijkschroeff 2012 1 - 0
7 Henny Haggeman 1895 - Jacques Ottenheijm 1759 0 - 1
8 Sander van Vucht 1861 - Jelmer Wedholm 1727 1 - 0