Marino held van de middag

door Henny Haggeman

Ik denk niet dat Marino, afgezien van de slotzetten dan, een moment heeft gedacht dat hij zijn partij ging winnen. Terecht ook waarschijnlijk. Op een goed moment kwam hij nog bij me en zei dat hij misschien ‘iets’ zag waarmee hij remise kon halen. Daarvoor had ik hem al een keer gevraagd door te spelen. Maar Marino was het die de winst binnenhaalde, misschien met wat hulp van de tegenstander, en daardoor als de held van de middag de boeken in gaat. 4-4 tegen koploper UVS2, die tot dusverre alles nog met overmacht had gewonnen.

Op dat moment speelde Marius nog, die een tegenstander had getroffen die de openingstheorie net zo goed kende als hij. ,,En dan wordt het een vervelende middag’’, zei Marius. Pas in de slotstelling was er mogelijk een winstkans, maar de tegenstander had goed berekend dat het pionneneindspel remise was.

We waren goed begonnen met een klinkende zege van Cees, die zijn vormcrisis al weer ver achter zich heeft gelaten. In 21 zetten rolde hij zijn tegenstander op. Een paard op f5 was funest.

Maar daarna ging het mis bij Theo, die misschien – maar daar denkt hij zelf ongetwijfeld heel anders over - wat al te enthousiast met zijn pionnen op de koningsvleugel voorwaarts was gegaan.

Op de andere borden was een hevige strijd gaande. Roel kreeg een remiseaanbod in een stelling die op dat moment nog voordelig voor hem leek. Met vier verdwaalde pionnen die bij elkaar gehouden werden door een loper op d4 zag de situatie er voor Roel gaandeweg heel wat slechter uit. Niettemin werd het remise.

Dat was ook het resultaat bij de degelijk spelende Sander die niet zenuwachtig werd van een poging tot een koningsaanval van wit. En ook bij Henk werd de remisemarge niet overschreden.

Daarvoor was het bij mij al misgegaan. Het zwarte paard dat ineens op d3 belandde had ik in geen velden of wegen zien aankomen. Van de schrik verzuimde ik tot twee keer toe de kwaliteit er tegenaan te gooien en ging op de 30ste zet in inmiddels verloren stand door de vlag.

Het kampioenschap kunnen we vergeten. Handhaven is het credo. Dat mag geen probleem zijn, maar veilig zijn we nog lang niet. En alle tegenstanders (staand op plek 5, 6, 7 en 9) die we nog treffen zijn in feite concurrenten. Gezien onze beroerde start (1 punt!) tegen teams die inmiddels 8ste en 10de staan is het zaak scherp te zijn. Te beginnen met een uitwedstrijd tegen D&Z en O&O, de Hattem/Kampense fusieclub. Ik reken op jullie.

Uw teamleider.

OSBO; Promotieklasse; r5; za 7-febr-2014
 
  SV Doetinchem 1961   UVS 2 2002 4 - 4
1 Marino Küper (z) 2068 - Roy van den Hatert (w) 2052 1 - 0
2 Kees Nederkoorn (w) 1967 - Jeroen Clermonts (z) 1993 1 - 0
3 Theo Goossen (z) 1957 - Dennis Arts (w) 2065 0 - 1
4 Henk Riepma (w) 2049 - Lars Kurstjens (z) 2058 ½ - ½
5 Marius van Hal (z) 1919 - Arie van den Hurk (w) 1984 ½ - ½
6 Roel Evertse (w) 1968 - Ruud van der Spoel (z) 1943 ½ - ½
7 Sander van Vucht (z) 1861 - Ruud van de Plassche (w) 1946 ½ - ½
8 Henny Haggeman (w) 1895 - Arno Sprinkhuizen (z) 1976 0 - 1