Overwinning op het Kasteel 3 is onvoldoende !!

door Niels van der Mark

Er was euforie dinsdagavond. Niet alleen omdat Marije jarig was, maar omdat het 2e team Het Kasteel 3 had verslagen met 4½-3½. Bij een 3½-3½ tussenstand was alleen uw teamcaptain aan het spelen en hij wist een gewonnen eindspel in tijdnood ook nog te winnen. Mijn 1e overwinning voor het 2e team dit jaar. Er werd gesproken over een erelidmaatschap, ook een huldiging kwam ter sprake, maar eenmaal thuis gekomen was de teleurstelling groot. We staan nog steeds op de voorlaatste laatste plek, want Het Kasteel 3 heeft een half bordpunt meer.
Gezien het ratingverschil hadden we ook moeten winnen, maar het had met ruimere cijfers gemoeten. Als team hebben we uiteindelijk toch een teleurstellend resultaat neergezet. Het is heel makkelijk om diegene die hun partij niet wisten te winnen aan te wijzen, maar zo werkt het niet. Als team hebben we een zwaar seizoen en zijn we niet altijd in vorm en dan gebeuren dit soort dingen. Wim en Micha hadden het vanavond zwaar op de laatste 2 borden. Micha kwam weliswaar heel goed te staan, een kwaliteit voor zelfs, maar in een latere afwikkeling verloor hij materiaal en uiteindelijk de partij. Hij baalde er fors van naderhand. Wim speelde een moeilijke partij en werd langzaam overspeeld door zijn veel sterkere tegenstander. Adri speelde een vrij foutloze partij, maar heeft dit jaar niet echt zijn vorm gevonden. In een eindspel dat misschien iets gunstiger voor hem stond werd remise overeengekomen. Er leek toen nog niks aan de hand.
Frans roste zijn tegenstander rechtstreeks vanuit de opening van het bord af, niets op aan te merken. Gerard speelde een wonderlijk potje. Het leek wel of iemand de stukken lukraak op het bord had gesmeten en dat ze het nu moesten uitspelen. Een extra zware omstandigheid voor Gerard was dat er op een gegeven iemand (?) naast zijn bord stond mee te kijken, die bij sommige zetten van Gerard zijn afkeurend gegrom luidkeels liet horen. Edoch, Gerard wist dit te negeren en de partij te winnen. Iloy verloor rechtstreeks vanuit de opening een pion, doet ie wel vaker. Toen hij na een uur vroeg hoe ik vond dat de borden stonden en ik zei dat ik vond dat hij verloren stond, ging hij van de pure verontwaardiging de ene krachtzet na de andere spelen en wist de partij in Iloy-stijl te winnen. Thomas is onze vaste waarde en heeft al heel wat punten binnengehaald, maar vanavond had hij zijn avond niet. In een middenspel met wederzijdse kansen vergreep hij zich en kreeg een forse aanval om zijn oren. Een nul, dat gebeurt hem niet vaak. Toen hij naderhand ook nog de rating van zijn tegenstander zag overwoog hij even zijn lidmaatschap op te zeggen.
Tsja en dan mijn partij. Bij een gelijke stand mocht ik de overwinning binnenhalen. Best wel lekker om eens mee te maken. Al stond ik in het eindspel veel beter, met slechts een paar minuten op de klok was het toch wel even spannend. In de onderstaande stelling vond ik het winnende 38..Tb1+ 39.Kh2 e3

Misschien niet al te moeilijk, maar meestal zie ik allemaal leeuwen en beren op de weg zodat ik het wel even goed moest bekijken en uitrekenen, terwijl ik nog maar 2 minuten of zo had. Mijn tegenstander bleef hardnekkig verdedigen en het duurde nog 26 zetten eer hij zich overgaf.
Aan de bar waren we in de veronderstelling dat we degradatie hadden voorkomen en werd de overwinning vrolijk gevierd. Maar het blijkt dus niet zo te mogen zijn. De nummer laatst en voorlaatst degraderen en wij zijn nog steeds voorlaatst. Daarnaast mag Het Kasteel de laatste ronde aantreden tegen Pion3, die onderaan staan, terwijl wij het sterke Mook treffen. Wat we nodig hebben is een Doetinchems mirakel, dat is wel duidelijk.
 

  SVD 2 1639 - Het Kasteel 3 1540 4½ - 3½
1 Thomas Bijl 1874 - Leo van Dijk 1567 0 - 1
2 Iloy Timmerman 1730 - Simon van Dijk 1568 1 - 0
3 Niels van der Mark 1726 - Bram Rutten 1451 1 - 0
4 Frans Kuggelijn 1675 - Toine van Bergen 1384 1 - 0
5 Gerard Rückert 1646 - Clemens Levink 1562 1 - 0
6 Adri Maranus 1609 - Jos Steinmann 1567 ½ - ½
7 Wim Lenderink 1429 - Henk Rutten 1659 0 - 1
8 Micha van Doren 1426 - Niels Radder 1563 0 - 1