"Kunstwerk zonder titel"

door Piet Heijn Sluijter

SV Doetinchem 3. Slechts enkele spelers hebben al wat ervaring met het spelen van schaken in een teamcompetitie. De enige gemeenschappelijke deler lijkt de voorliefde voor de 64 vlakken te zijn. De prestaties bij de diverse interne competities zijn zeer wisselend. Waarbij nog het meeste opvalt, dat er drie spelers van het 3e in de top 5 van de chaos-competitie staan... Gelukkig zijn wij het team met de enige vrouw binnen de gelederen. Onlangs liet zij nog van zich spreken door Hans Bohm op een remise te houden. Dit tijdens de jaarlijkse simultaan als onderdeel van het Doetinchemse Stadsfeest.

De eerste wedstrijd kende al een chaotische voorbereiding. Met veel enthousiasme (maar weinig kennis van zaken) had de teamleider zich beschikbaar gesteld. Door een onduidelijkheid in het schema, was hij van mening dat er thuis moest worden gespeeld. Mooi, de datum staat vast, laat ASV-13 maar komen! Op de desbetreffende avond geen tegenstander in Doetinchem, vreemd. Wat bleek? De captain moest een afspraak maken met het andere team. Hij had het zich makkelijker voorgesteld. Gewoon een speeldatum, gepland door de OSBO en spelen maar! Zo werkt dat niet in een intellectuele denksport omgeving. Want waarom het niet moeilijker maken dan nodig is? Slechts een periode om de wedstrijd te laten plaatsvinden, bleek het enige houvast. Na diverse contacten met de andere teams, bleek uiteindelijk dat we niet thuis moesten spelen tegen Arnhem, maar uit tegen Velp! Inmiddels waren vele dagen verstreken en de periode waarin gespeeld kon worden nog maar kort.

Smeken, lobbyen, (verbale) dreigingen en andere ongeoorloofde technieken werden ingezet, maar uiteindelijk was het zo ver! Slechts met een enkele afwezige konden we vertrekken. Wat was dan zo belangrijk voor deze dissident? Aanwezig zijn bij de muzikale geschiedenis van een tragische gebeurtenis, welke heeft plaatsgevonden tijdens WOII, oftewel: Anne de musical. Zou daar ook bewaking hebben gestaan? Net als, sinds kort, bij haar toenmalige schuilplaats? Ach beste captain, dwaal niet verder af...

Genaro vervangt David en met z┤n vijven gingen we in de oude Volvo van de captain naar Velp. Jos had voor een eigen voorbereiding gekozen. Onderdeel daarvan was een eenzame rit met eigen vervoer. De rest vond het prima, als het de prestaties maar positief zou be´nvloeden. Behalve eigen vervoer koos Jos ook nog voor een alternatieve ingang, waardoor langer wachten overbodig bleek, hij was reeds binnen! Verder geen ogenschijnlijke eigenaardigheden in de voorbereiding, we konden beginnen.

De tegenstanders konden ternauwernood de gemiddelde leeftijd op 13 jaar krijgen. Wat betekende dit? Geniale jeugdspelers? Onderdrukte pubertjes, die door de hobby van de ouder(s) achter het bord worden geduwd? We wisten het niet...

Klokslag 19:30 uur gingen de wijzers lopen. Een afwijkende tijd zodat de kindertjes op tijd in hun bed zouden liggen. Hoe op tijd zou later blijken...

Op het 1e bord (Philip) duurde het bijna 50 minuten voordat er een stuk geslagen werd. Op het 2e bord kreeg Henk een offer voor zijn kiezen, waardoor de verdediging een tikje moest incasseren. Henk zag geen gevaar en nam de loper. Terecht bleek later, het werd na een een ruime drie kwartier de eerste overwinning. Het mannetje dat net elf was geworden, was uit zijn lijden verlost.

Ondertussen werd op het 3e bord rustig uitgebouwd. In de 6e zet kon Piet een paard verschalken. Vanwege de voorliefde voor Ferrari (Cavalino Rappante, ofwel: stijgerend paard) zijn lievelingsstuk. De krullenbol met de mooie naam Jean Lewin, keek lang, nog langer en zelfs nog langer. Het maakte niet uit het leed was geleden. Na zelfs tegen een achterstand van drie kwaliteiten aan te hebben gekeken, vond Jean het ook bedtijd.

Jos was toen al klaar, hij is op het 6e bord geen moment in de problemen geweest. De onorthodoxe voorbereiding heeft geholpen! Overigens voor de feitelijkheden: Jos had nog andere verplichtingen deze avond en koos daarom voor eigen vervoer. Maar alleen dat vermelden zou het verhaal niet fraaier hebben gemaakt. Het oog wil ook wat...

Marije (bord 5) was in haar nabeschouwing gereserveerd, maar speelde degelijk en moest alleen een merkwaardig remise-voorstel pareren. Daarna was het snel gedaan en kon het 4e punt worden bijgeschreven.

Inmiddels had Philip de witte Barbie van zijn tegenstander afgepakt en restte het jochie niets anders dan op te geven, anders zou hij de Barbie niet meer terug zien, want een promotie zat er tijdens het spel zeker niet in!

Tot slot onze invaller Genaro op bord 4. Deze invaller gaf mij een goed gevoel. Hij is sterk en creatief. Eigenlijk had ik geen twijfel bij zijn overwinning. Maar toen ik na 10 minuten eens wilde zien, hoe hij zijn jeugdige opponent de oortjes aan het wassen was, bleek het tegenovergestelde de realiteit! Zijn stelling was aan flarden, de achterstand in stukken was nauwelijks te overzien en het allerergste was de lichaamshouding. Een bokser, hangend in de touwen straalt meer zelfvertrouwen uit! Maar Genaro deed plotseling wat hij ook op de vereniging vaker heeft laten zien, hij begon op uiterst creatieve wijze de stukken te manoeuvreren. Geraffineerd combineerde hij met het weinige dat hij nog tot zijn beschikking had. En na een zenuwslopend eindspel, was ook de 6e tegenstander verslagen!

Op de terugreis werd driftig gediscussieerd over de kop boven dit artikel. "Het 3e toont de andere teams van SV Doetinchem hoe het wel moet" of: "Het 3e neemt de vereniging bij de hand" of "Het 3e voorkomt collectieve schaamte van SV Doetinchem". Etc. etc. Na enige overpeinzingen heb ik besloten om van deze hoogdravende titels af te zien en ons te schikken in onze rol: Wij zijn ┤slechts┤ het 3e, maar wel zonder puntverlies! Beste teamgenoten en reservespeler: Van harte, ik ben trots op jullie!

De Teamleider.

 

  Velp 4j - SVD 3 0 - 6
1 Brent van Dusseldorp - Philip Schyns 0 - 1
2 Floris van Capelleveen - Henk Hamer 0 - 1
3 Jean Lewin - Piet Sluijter 0 - 1
4 Branks Dotelvelt - Genaro Ampie 0 - 1
5 Julian van Kuijk - Marije van der Hoff 0 - 1
6 Jeroen Nijhuis - Jos Welling 0 - 1