MACARONI

door Henny Haggeman

Ik heb vannacht gedroomd over een zet die niet meer gereconstrueerd kon worden. Verwonderlijk was dat niet want het bord leek op een vol bord macaroni. En ergens had mijn tegenstander er iets afgeslagen. Maar of het een paprika was, een stuk gehakt of een macaroni-oortje was onduidelijk. We, mijn tegenstander en ik, kwamen er ook niet uit. Toch was het geen nachtmerrie. Er hing een gevoel op de achtergrond van dat het allemaal goed afgelopen was.
En dat was het ook natuurlijk. We hebben afgesloten met drie majestueuze zeges op rij, waarvan de laatste twee zelfs zonder nederlaag en uiteindelijk zijn we - ondanks dat er tot in de laatste ronde nog lichte zorgen waren over degradatie - nog akelig dicht bij de tweede plaats geëindigd ook. Een tweede plek die volgend jaar zelfs recht geef op promotie. Dat schept perspectief. Het team blijft in stand en in de breedte mogen we zelfs versterking verwachten nu Harold Vrieling terugkeert.
Bovendien toont Iloy dat hij eraan komt. Tegen Wageningen 3 speelde hij met zwart tegen een sterke tegenstander overtuigend en ondernemend. Het halfje was dan ook dik verdiend. We gaan van hem horen.
Vooraf had ik berekend dat we als we 1,5 punt haalden, van zijn leven niet konden degraderen. Of dat achteraf helemaal klopte weet ik niet. Hoe dan ook was er uiteindelijk helemaal geen versterkte degradatie uit de KNSB, dus bleef het vooraf door de wedstrijdleider geschetste bloedbad uit.
Sander was de eerste die een halfje liet aantekenen. Zijn tegenstander werd na afloop gekroond als topscorer van de promotieklasse. In de analyse naderhand had Sander bij zijn tegenstander overigens geen bovennatuurlijke krachten kunnen ontdekken. Met 6 uit 9 is Sander wel onze eigen topscorer geworden, zonder een nederlaag te incasseren. Hulde.
Kees voer met zwart ook vlotjes de remisehaven in tegen een sterke tegenstander. Dat voorbeeld werd gevolgd door Marius, die even perspectief op meer leek te hebben, en Roel. Die leek zijn tegenstander met een machtig centrum onder de voet te lopen, maar een onnauwkeurigheid zorgde zelfs voor nog wat benauwde momenten.
Theo liep echt over zijn tegenstander heen en tekende in een aanvalspartij met vrije centrumpionnen voor het eerste winstpunt. Henk vond dat hij uiteindelijk niet mocht klagen met remise en toen was alleen uw teamleider nog aan het ploeteren op bord zeven. In de 87 zetten die de partij vergde zijn veel fouten gemaakt. Erg veel fouten en op een zeker moment speelde ik, toch voortdurend de bovenliggende partij, het zelfs voor elkaar een verloren stelling te creëren. Mijn tegenstander miste het buitenkansje en daarna ontstond (vanuit de macaroni, zou ik haast zeggen) een toreneindspel met een pion meer dat ik eigenlijk niet had behoren te winnen. Maar ik won toch.
Als u goed heeft geteld komt u tot een 5-3 zege. Niets op aan te merken verder. Na afloop kwamen tijdens het traditionele etentje de traditionele verhalen voorbij. Het verhaal over oud-teamspeler Peter Roessel die ooit eens dacht zijn tegenstander door de vlag te hebben gejaagd maar zelf door de vlag was gegaan, wat de wedstrijdleider overigens ontgaan was (winst voor Peter dus). En het verhaal van de tegenstander van Robert Hübner (een ander niveau, inderdaad) die remise had aangeboden (te vroeg, zei Hübner) en twee zetten later nog eens (te laat, zei Hübner, die vervolgens won).
Volgend seizoen meer. Goede vakantie.

Uw teamleider (ook volgend seizoen).
 

OSBO; Promotieklasse; r9; za 25-april-2015  
         
  Wageningen 3 1853

-

SV Doetinchem 1900 3 - 5
1 Co Wiersma 1793 - Theo Goossen 1957 0 - 1
2 Bartel Dodeman 1853 - Henk Riepma 2049 ½  - ½
3 Cees van de Waerdt 1896 - Roel Evertse 1968 ½  - ½
4 Johan van den Brink 1927 - Marius van Hal 1919 ½  - ½
5 Frans Bonnier 1841 - Sander van Vucht 1861 ½  - ½
6 Frans van de Wall 2064 - Kees Nederkoorn 1967 ½  - ½
7 Jaap Melgers 1596 - Henny Haggeman 1895 0 - 1
8 Richard Christians 1855 - Iloy Timmerman 1587 ½  - ½