Schaken op de Kruisberg

door Niels van der Mark

Afgelopen vrijdag heb ik namens de schaakvereniging Doetinchem 12 schaakspellen geschonken aan de Vluchtelingenopvang op de Kruisberg. De spellen kwamen bij allerlei leden vandaan en dankzij verschillende financiële bijdragen van een aantal leden kon ik 10 nieuwe borden aanschaffen.

De vluchtelingen op de Kruisberg komen voornamelijk uit Syrië en zijn gevlucht voor de oorlog. Veelal mannen die hun gezin hebben achtergelaten in de hoop een nieuwe plek te vinden waar ze met hun gezin zich kunnen gaan vestigen. Op de Kruisberg blijven ze overigens maar 1 maand. Daarna gaan ze naar een vaste plek als hun asielaanvraag wordt toegewezen.

In samenwerking met Mohammed Abou Issa, een asielzoeker die afgelopen week ook bij ons op de club heeft geschaakt en een sportcoördinator, ben ik een schaakactiviteit aan het opzetten op de Kruisberg. De bedoeling is dat er iedere vrijdagmiddag van 14:45 – 17:00 uur geschaakt gaat worden en ook de mogelijkheid van schaakles wordt geboden. Voor het schaken ben ik op zoek naar leden van onze club die vrijdag daar willen gaan schaken. Dat kan wekelijks, maar mag ook af en toe. Het zou mooi zijn als de mensen daar wat afleiding mogen ervaren door met mensen van buitenaf te gaan schaken. Om te kunnen schaken hoef je geen Engels of Arabisch te kunnen spreken, dat is het mooie ervan.
Tevens hebben we als schaakvereniging aangegeven dat er ook de mogelijkheid is om op dinsdagavond bij ons te schaken. Dat gaat mogelijk om slechts een paar enthousiaste schakers, dat hoor ik nog.

Dus wil je mee schaken op de Kruisberg, stuur dan een mail naar mij, dan krijg je van mij meer informatie. Nogmaals het mag éénmalig, af en toe, maar het liefst natuurlijk regelmatig. Mohammed heeft al een team van 12 schakers verzameld, dus er is voldoende tegenstand.