Iets te veel salonremises

door Henny Haggeman

Achteraf kan ik ons, en mij als teamleider in het bijzonder, een gebrek aan strijdlust verwijten met zes salonremises. Maar had Roel dan geen vroege remise moeten nemen in een ongewisse stand? Had Marius na twee nederlagen op rij opnieuw tot het uiterste moeten gaan? Had Sander in ook wat penibele stelling verder moeten spelen? Had Harold - onze debutant - na een gambiet waarvan de pion nog lang niet terug was extra gas moeten geven en had ik in een niets-aan-de-hand-stelling ijzer met handen moeten proberen te breken? Het zijn zo van die achterafvragen.
En achteraf had Niels moeten doorspelen. De stelling was volkomen gelijk tot zwart zijn remiseaanbod deed met een zet die hem plots in grote problemen bracht. Maar dat wees een computerprogramma pas aan het eind van de speelmiddag uit. Bovendien, een remise vond ik - en Niels ook - al lang mooi tegen een tegenstander met 200 ratingpunten meer.
Zo stond het na 2,5 uur spelen 3-3 en zag het er naar uit dat we met 5-3 zouden verliezen. Marino wist echter knap stand gehouden tegen Guust Homs, die overigens pas remise aanbood toen Theo aan het
belendende bord zijn koning omlegde. Het was de enige beslissing van de middag en daarmee ook beslissend in de match: 3,5-4,5 voor Zevenaar. Theo had in de opening twee varianten door elkaar gehaald, zei hij naderhand. Er volgde een lang gevecht tegen beter weten in.
Aan onze nederlaag is niets op af te dingen.
Rest mij nog mijn grote dank uit te spreken aan Jonny Nijenhuis, die ter elfder uur bereid was als wedstrijdleider op te treden en dat met verve deed. Onze aangewezen wedstrijdleider had vrijdagavond om 23.45 uur per mail afgezegd vanwege ziekte. Exact 25 uur later kwam ik hem tegen in uitgaansstraat de Grutstraat ter hoogte van Club 22-24. Hij zag nog wel wat witjes rond de neus, maar dat kan ook zijn omdat hij mij tegenkwam.

OSBO; Promotieklasse; Ronde 3; zaterdag 7 november 2015

SV Doetinchem 1 1889