Waar ging het mis, teamleider?

door Henny Haggeman

"Waar ging het mis, teamleider", vroeg Roel nadat Harold na lange strijd had moeten berusten in verlies en we met een – uiteindelijk teleurstellend – 4-4 gelijkspel vanuit Wijchen huiswaarts togen. "Ik had jou niet remise moeten laten aannemen", antwoordde ik. Dat klopte ook. Maar juist Roel had voor de poorten van de hel zijn partij weten te redden en toen zijn tegenstander remise aanbood waren we daar eigenlijk heel gelukkig mee. Achteraf stond Roel toen beter, misschien wel gewonnen. Maar dat is achteraf.

Zelf had ik een heerlijke middag. Veel gewandeld en op de andere borden gekeken terwijl mijn partij zich vanzelf speelde. De tegenstander kwam in tijdnood, vergat dat hij mijn paard moest afruilen voor zijn loper om niet onder de voet te worden gelopen en legde na negentien zetten de koning om: 0-1. Of eigenlijk 0,5-1,5, want Sander had even daarvoor niets kunnen bereiken en remise aangenomen.

Niels had inmiddels een voordelige stelling zien verzanden in een gelijkstaand eindspel en kwam ook nog voor de tijdcontrole remise overeen (1-2). En toen Roel vervolgens het halfje binnenhengelde zag ik een mooie overwinning in het verschiet. Marino stond inmiddels een kwaliteit voor na een misrekening van de tegenstander en Kees had een mooie aanvalsstelling. Marius stond wat lastig maar dat leek te overzien al dreigde tijdnood en Harold leek op een gelijkmatige remise af te stevenen in een stelling waar oppervlakkig gezien niet zo heel veel aan de hand was.

Toch werd het 4-4. Marino won inderdaad. Met een hele fraaie zet waarmee hij de kwaliteit terug gaf maar waarbij een gewonnen pionneneindspel restte, bracht bij de onzen op 1,5-3,5. Kees had ondertussen een tussenzetje van zijn tegenstander overzien, die daarmee de stand op het bord in evenwicht bracht: 2-4.

En toen ging het inderdaad toch nog mis. Marius – die het hele seizoen al onderhoudende partijen speelt waarin hij net aan het kortste eind trekt - haalde op wonderbaarlijke wijze de tijdcontrole. Maar toen dat achter de rug was, en er nog altijd allerlei problemen op het bord waren, gaf hij pardoes zijn toren weg: 3-4.

Daarna kwam alles op de schouders terecht van Harold, die zijn tweede officiële partij van de afgelopen tien jaar (schat ik) speelde. Na een afwikkeling toverde zijn tegenstander een minoriteitsaanval op het bord, die hij knap – het moet gezegd – naar winst voerde: 4-4.

Daar viel eigenlijk achteraf niet zoveel op af te dingen. Hoe nu verder? Welnu, de promotieplaatsen zijn ondertussen (we staan vier punten achter) ver uit zicht, niettemin treffen we koploper PSV/Dodo nog. Bovendien spelen de beide koplopers (de andere is Zevenaar) ook nog tegen elkaar. Niettemin maak ik me voorlopig even geen illusies. De volgende ronde spelen we tegen Zutphen, dat onderaan staat. Laten we ons dan van onze beste kant laten zien.

Goede feestdagen!

Uw teamleider

OSBO; Promotieklasse; Ronde 4; zaterdag 12 december 2015

Het Kasteel 1881

SV Doetinchem 1882 4 - 4
1 Willem van Berkel 1985 - Marino Küper 2065 0 - 1
2 Hans Quint 1965 - Roel Evertse 1934 ½ - ½
3 Kaz Haans 1842 - Kees Nederkoorn 1962 ½ - ½
4 Maarten Rossen 1875 - Marius van Hal 1887 1 - 0
5 Ritchy Duin 1857 - Sander van Vucht 1902 ½ - ½
6 Twan Rutjes 1877 - Harold Vrieling 1736 1 - 0
7 Henk van Kortenhof 1869 - Henny Haggeman 1845 0 - 1
8 Jorik Quint 1778 - Niels van der Mark 1721 ½ - ½

Marino speelde hier met wit het leuke Te5.
Nadat het Paard de Toren sloeg (wat anders?)
won wit dankzij de ver verwijderde vrijpion.